Profile picture for user Ariane Flesseman

Ariane Flesseman

Mijn naam is Ariane Flesseman. Sinds januari 2019 is mijn boek ‘Speel, leer en communiceer’ te koop. In dit boek beschrijf ik een aanpak hoe je kinderen met autisme spelenderwijs kan leren communiceren.

Al jaren werk ik als orthopedagoog en Board Certified Behavior Analyst (BCBA). Ik heb veel ervaring met de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme. In mijn praktijk Advies bij Autisme richt ik me voornamelijk op kinderen die nog niet praten of net beginnen met praten.

Het mooiste aan de begeleiding vind ik het moment dat een kind zich voor het eerst bewust is dat hij iets duidelijk kan maken aan zijn omgeving. Bij elk kind, hoe verschillend ook, zie ik dezelfde blik van verbazing, voldoening en zelfvertrouwen als hij merkt dat hij kan vertellen wat hij wil en begrepen wordt. Voor mij is dit de belangrijkste vaardigheid die ik kinderen wil leren.

Met de aanpak Speel, leer en communiceer help ik ouders een verschil te maken in de ontwikkeling van hun kind. Na de diagnose autisme of bij de eerste zorgen over communicatie kunnen ouders zelf aan de slag met de aanpak.