Direct reageren

Zowel bij het uitwisselen van geschreven berichten als bij het bellen, kun je niets afleiden van iemands lichaamstaal. Ondanks dat geven jongeren bijna altijd de voorkeur aan WhatsApp. Communicatietrainer Onno Hansen legt dit als volgt uit: ‘Bij Whatsapp hebben ze, ondanks het gebrek aan lichaamstaal, genoeg tijd om een appje op de juiste manier te interpreteren. Bij bellen moet je snel reageren. Dat vinden ze awkward.’
 

Met de tijd mee

Volgens psycholoog Peter Nikken, gespecialiseerd in media-opvoeding, is dit niet erg: ‘Jongeren communiceren liever zonder te praten. Er zijn nu nieuwe technieken om te communiceren. Het is niet zo dat ze contactgestoord zijn, maar met de nieuwere communicatiemogelijkheden kunnen ze hun sociale contacten prima onderhouden.’

Generatiekloof

De oudere generatie, tussen de 31 en 70 jaar, herkent deze angst om te bellen nauwelijks. Slechts 15 procent geeft aan hier last van te hebben. Dat is deels te verklaren doordat bepaalde communicatiemiddelen die nu gebruikt worden vroeger niet bestonden.

Meer informatie

Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Tele2 om het belgedrag en datagebruik van jongeren te onderzoeken.

Bron: www.metronieuws.nl

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

    70 artikelen

    Reacties (0)

    name authore here
    `

    E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.