Jongetje met microfoon

Internaliserende problemen

Ongeveer één op de vijf kinderen lijst aan angst en/of depressie, vaak geschaard onder de noemer 'internalisrende problematiek'. Kinderen jonger dan acht jaar zijn nog niet in staat om emoties op een betrouwbare wijze te verwoorden, iets wat de cruciale vroegtijdse diagnose bemoeilijkt. 

Het onderzoek

In het onderzoek is gekeken hoe kunstmatige intelligentie en machine learning gebruikt kunnen worden om het stellen van deze diagnose sneller en betrouwbaarder te maken. De onderzoekers gebruikten na gestructureerd klinisch interview een machine learning-algoritme om statische kenmerken van de geluidsopnames van het verhaal van elk kind te analyseren en ze te relateren aan de diagnose van het kind. 

Uitkomst

En wat blijkt? Het algoritme blijkt zeer succesvol in het diagnosticeren van kinderen. Volgens de onderzoekers was het in staat om een internaliserende stoornis bij kinderen met 80% nauwkeurigheid te identificeren. 

Winst?

Door middel van het algoritme kan de informatie veel sneller verwerkt worden, het heeft slechts enkele seconden verwerkingstijd nodig om een diagnose te stellen. De volgende stap is het algoritme voor spraakanalyse te ontwikkelen tot een universele screeningtool voor klinisch gebruik. Dit zou kunnen via een app die de resultaten onmiddelijk kan vastleggen en analyseren. Een doorbraak binnen de diagnostiek?

Bron: Vakbladvroeg.nl

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

  82 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.