Eenzaam jongetje in park

Feiten en cijfers

Cyberpesten is elke vorm van pesten via het internet. Via social media als Facebook, Instagram en Snapchat, maar ook op WhatsApp of in e-mails. Het is een groeiend probleem, omdat kinderen steeds jonger online zijn én omdat het altijd en overal kan plaatsvinden. Zelfs in de ‘veilige’ thuisomgeving. Volgens cijfers van het CBS uit 2016 krijgt ruim 9% van de jongeren (15 tot 25 jaar) te maken met cyberpesten. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens en in tweederde van de gevallen is de dader een bekende. Het pestgedrag neemt allerlei vormen aan. Denk bijvoorbeeld aan laster: het posten van kwetsende opmerkingen op Instagram en het verspreiden van weinig verhullende foto’s in WhatsApp-groepen. Ook stalken, bedreiging met geweld en chantage komen helaas voor.

De gevolgen zijn groot

Online pesten gaat soms veel verder dan fysiek pesten. Verscholen achter een computerscherm voelen daders zich veilig en blijft een (directe) confrontatie met de gevolgen uit. En deze zijn zeer ernstig, zeker wanneer dit 24/7 doorgaat. Kinderen kampen met onzekerheid, angst, woede, depressies en in sommige gevallen is er sprake van zelfmoord(pogingen). Wie kent het voorbeeld van Amanda Todd niet; het Canadese meisje dat jarenlang stelselmatig via internet werd gepest door een Nederlander en daarna zelfmoord pleegde. De video die zij achterliet spreekt boekdelen.

Het tragische verhaal van Amanda Todd (met Nederlandse ondertiteling)

Do’s en dont’s voor jongeren

Cliché, maar waar: voorkomen is veel beter dan genezen. Soms zijn de gevolgen van internetpesterijen namelijk niet te overzien. Een aantal handige handvatten die jij in je werk kunt meegeven aan de jongeren zelf:

 • Deel geen privégegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer en naam van je school.
 • Houd wachtwoorden en inlogcodes geheim, ook voor je beste vriend(in)!
 • Bedenk een goede nickname die je identiteit verbergt.
 • Accepteer alleen een vriendschapsverzoek als je iemand hebt ontmoet.
 • Verwijder of blokkeer onbekenden en vervelende contacten uit je lijst.
 • Maak en post geen foto’s van jezelf die je later kunnen schaden, zoals naaktfoto’s.
 • Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden; met respect.
 • Wanneer je iets vervelends meemaakt of ziet, praat erover met iemand die je goed kent.

Wat als het toch gebeurt?

Cyberpesten is een probleem dat vaak lang verborgen blijft voor leerkrachten en ouders. Mede omdat kinderen er niet graag over praten. Wanneer er een kind naar je toekomt dat hier slachtoffer van is, complimenteer hem of haar dan dat hij of zij deze stap heeft genomen. Steun en een luisterend oor zijn ontzettend waardevol. Zonder direct in de actiemodus te schieten, is het zinvol om met elkaar een plan van aanpak te bedenken. Wat wil hij of zij in deze situatie wel of juist niet? Stap pas daarna en in overleg met de jongere naar ouders, school en/of andere instanties. Geef het kind de volgende tips mee:

 • Reageer niet op de berichten, e-mails of filmpjes.
 • Bewaar alles wat als bewijs kan dienen, sla het op en maak er screenshots of foto’s van.
 • Blokkeer de persoon die je lastigvalt.
 • Wanneer de posts of video’s op een externe website staan, neem dan contact op met de eigenaar om dit te laten verwijderen. Uiteraard nadat je bewijs hebt verzameld.
 • Er zijn diverse meldpunten waar je terechtkunt voor hulp en advies bij (online) pesten:

Meer informatie

Tot slot is dit boek een absolute aanrader: Samen de online wereld verkennen! Deze reisgids is geschreven door Niels Baas en bevat praktisch advies en handige oefeningen voor thuis en in de klas. Wat is jouw tip voor collega-jeugdhulpverleners in de aanpak van online pesten? Laat hieronder een berichtje achter.

name authore here

Diane van Berkel

Naast communitymanager ben ik ook blogger bij MEES. De onderwerpen waar ik over schrijf liggen voornamelijk op het snijvlak van communicatie, online media en jeugdhulp. Waarom? Ik heb veel ervaring als marketing- en comm...

3 artikelen

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.