De starter haakt af

Ik kreeg onlangs een mail van een leuke sollicitant. Een startende professional, een enthousiaste jongen met de ambitie om in de jeugdhulpverlening te gaan werken. Hij is pas afgestudeerd als HBO toegepast psycholoog en heeft wat interessante stages doorlopen. Ik wijs hem erop dat de SKJ-registratie steeds vaker een harde eis is om aan de slag te gaan. Hij gaat op onderzoek uit en komt er via de site van het SKJ achter dat het sinds dit jaar met zijn studie niet meer mogelijk is te registreren. Zijn respons: ‘Ik ga mij nu toch maar richten op de volwassenen hulpverlening.’ Niks mis mee natuurlijk maar eigenlijk had dit niet zijn voorkeur. Geschrokken van de brei aan informatie op de site én gelijk een harde nee maakt echter dat de keus van een starter snel is gemaakt.

Jeugdzorgorganisaties lopen vast

Een organisatie in Zuid- Holland heeft met spoed goede jeugdhulpverleners nodig. Ook starters zijn meer dan welkom. Vanuit het bestuur is echter aangegeven dat de SKJ-registratie een must is. Veel starters zijn (nog) niet geregistreerd. Een aantal kan dit relatief gemakkelijk regelen met de juiste baan omdat zij dan aan alle voorwaarden voldoen. Consequentie is wel dat zij zich pas kunnen registreren als zij deze baan ook écht hebben. Wat speelt er vervolgens: een flinke wachttijd bij het SKJ. Een registratie-aanvraag en het opgenomen worden in het register duurt al snel zes weken. Maak je één foutje in het uploaden van al de documenten en formulieren, dan kun je weer opnieuw beginnen (lees: nog meer tijd verloren). Gevolg: de organisatie kon alleen mensen aannemen die al geregistreerd waren. Alleen zijn er slechts enkelen met een registratie per direct beschikbaar omdat ze vaak nog in een andere baan zitten. Kortom, een impasse. Ondertussen stonden er tien startende toppers klaar die achter het net visten...

Basisaantekening psychodiagnostiek

Iemand heeft zijn of haar WO-opleiding als psycholoog of pedagoog afgerond en wil aan de slag als gedragswetenschapper of vergelijkbaar. In ieder geval in een WO-functie passend bij de opleidingsachtergrond én in de jeugdzorg. Wat is dan een harde eis om je te kunnen registreren? Een basisaantekening psychodiagnostiek. En als je die niet hebt? Dan heb je dikke vette pech. De enige manier om de registratie wel rond te krijgen? Zorgen dat je in die baan alsnog je aantekening gaat halen. Nu vraag ik mij toch heel erg af hoe een gedragswetenschapper binnen een jeugdteam van de gemeente dit moet gaan doen. Of een gedragswetenschapper binnen een jeugdzorgorganisatie, gericht op begeleiding. Beiden zonder diagnostiek en behandeling. Het antwoord van het SKJ: ‘Ja, dan moet je het toch zien te regelen.’ Om hier vervolgens in je werk niks mee te gaan doen. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik zie de logica niet meer.

Te makkelijk?

Nogmaals, ik snap écht dat het gemakkelijk is vanaf de zijlijn te klagen over wat er niet goed is. En ik snap ook nog steeds dat het heus niet allemaal gelijk soepel kan verlopen. Maar ik ben wel benieuwd hoe bepaalde beslissingen en keuzes tot stand zijn gekomen. In hoeverre de jeugdzorgorganisaties en gemeenten zijn gehoord én zijn geïnformeerd. Laat staan de onderwijsinstellingen die de professionals opleiden en ze de arbeidsmarkt op sturen. Dat zowel starters en professionals als organisaties verzuipen in een brei aan regels en formulieren die afschrikken en onduidelijkheid in de hand werken. Dát kan toch niet de bedoeling zijn geweest? Het uitgangspunt zou in mijn ogen moeten zijn: hoe gaan wij er met elkaar voor zorgen dat alle toppers aan het werk kunnen gaan, dan wel kunnen blijven. Op een verantwoorde manier mét een aantal pijlers die de kwaliteit moeten waarborgen. Of denk ik nu te makkelijk? Wat vind jij? Laat het me weten in een reactie hieronder.

name authore here

Jiska van Brink

Inspireren, coachen, motiveren, enthousiasmeren, verbinden en creatief en innovatief denken. Dát vind ik leukste om te doen in mijn werk. Ik ben verder een groot fan van reizen, lekker eten (het liefst op een zonnig terr...

3 artikelen

Reacties (3)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.

name authore here
Christa

Ook voor mensen die wel al een baan hebben is het een drama om zich te kunnen registreren. Dit proces is in het voorjaar 2018 in gang gezet en nu nog niet afgerond voor 2 medewerkers.

name authore here
Jiska van Brink

Ha Christa, Ja, die verhalen bereiken mij helaas ook. Maar de aanhouder wint denk ik dan maar. Dus met een lange adem en doorzetten, lukt het uiteindelijk vast!

name authore here
XY231XOM Пришло время обойти своих конкурентов www.telegra.ph/Anketa--434873-11-20

XY231XOM Пришло время обойти своих конкурентов www.telegra.ph/Anketa--434873-11-20