Onderzoek

De onderzoekers, hoogleraar Orthopedagogiek Peter de Jong en universitair docenten Madelon van den Boer en Elise de Bree, vroegen aan 28 studenten om dyslexie te simuleren. Hun scores werden vergeleken met die van 16 studenten die werkelijk dyslexie hebben en met die van een controlegroep.

Lage scores

Uit het onderzoek blijkt dat de studenten die dyslexie proberen na te bootsen, opvallen door hun overdreven lage scores. ‘Alleen al door te kijken naar het scorepatroon konden we zo al 86 procent van de simulanten ontmaskeren. Iemand die zich beroepsmatig met de diagnostiek van dyslexie onderzoek bezighoudt, moet die overige 14 procent er ook gemakkelijk uit kunnen pikken,’ aldus De Jong.

Steeds betere controle

Op de vraag waarom dyslexieverklaringen soms toch makkelijk worden uitgegeven, antwoordt De Bree het volgende: ‘Gedeeltelijk heeft dat te maken met de beroepsgroep – orthopedagogen zijn dienstbaar, ze willen mensen graag helpen. Ze zijn er niet op bedacht dat hun cliënten wel eens zouden kunnen sjoemelen.’ De Jong vult aan: ‘Daar komt natuurlijk bij dat zich nog steeds beunhazen op de markt begeven. Gelukkig wordt de kwaliteit van bureaus die dyslexieverklaringen uitgeven steeds beter gecontroleerd en is er vanuit het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie een nieuw keurmerk gelanceerd. We moeten natuurlijk toe naar de situatie dat scholen en universiteiten alleen verklaringen accepteren van een erkend bureau.’ Overigens vinden ze beiden dat we het probleem niet groter moeten maken dan dat het werkelijk is. De meeste dyslexieverklaringen worden immers op een jonge leeftijd afgegeven. ‘De kans dat kinderen dan “valsspelen” is eigenlijk uitgesloten.’

Meer informatie

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Bron: www.mijngezondheidsgids.nl

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

    70 artikelen

    Reacties (0)

    name authore here
    `

    E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.