Jongetje met microfoon

Alarm

Vorige week sloeg VNG al alarm over de ernstige tekorten in de jeugdhulp. Het kabinet gaf in een reactie aan 350 miljoen extra uit te willen trekken, naast de 190 miljoen in de drie volgende jaren. Simone Kukenheim, wethouder van Zorg en Jeugdzorg Amsterdam, noemt het een dramatisch bod. Aanbieders van jeugdzorg zullen voortaan een maximumbedrag opgelegd krijgen. Met dat budget zullen ze het moeten doen. De instellingen kunnen dus niet meer onbeperkt kinderen helpen of ze onderdak bieden.

Woede

Kamerleden geven in reactie op de ophef aan dat gemeenten eerst hun eigen systemen op orde moeten brengen. Geld bestemd voor de jeugdzorg moet niet besteed worden aan zaken die daar niet onder vallen, zoals bijvoorbeeld dyslexiebehandelingen, vinden zij. Bij Kukenheim schiet dit volledig in het verkeerde keelgat. 'Als ik dat hoor, dan ontplof ik van woede. Ze hebben duidelijk geen idee wat wij hier doen. Dyslexie? Het gaat hier over kinderen die zwaar verwaarloosd zijn.'

Meer nodig

Het aantal kinderen dat in aanmerking komt voor jeugdzorg in Amsterdam groeit. Er is dus meer geld nodig, niet minder. Door het bod van Den Haag zullen minder kinderen hulp krijgen en de wachtlijsten, net een beetje weggewerkt, weer toenemen. De tekorten drukken op de begroting van gemeenten. In de Voorjaarsnota zal worden gepresenteerd hoe deze tekorten worden opgevangen. 'We doen ons uiterste best,' zegt Kukenheim, 'maar we hebben steun uit Den Haag nodig.'


Bron: Het Parool

 

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

  87 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Wees niet te bescheiden

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.