Bange jongere

Angst en het dagelijks leven

Wanneer angst je dagelijkse leven beïnvloedt of je weerhoudt om de dingen te doen die je altijd leuk vond om te doen, zoals naar school gaan, je werk uitvoeren of sporten, dan is het belangrijk om van je angst af te komen door deze dragelijk te maken of helemaal te elimineren. 

Medische fobie

Als je een groot gedeelte van de dag bang bent of regelmatig een angstaanval krijgt in ongevaarlijke situatie zou je kunnen spreken van een angststoornis. Een voorbeeld hiervan is een medische fobie. Je bent dan heel erg bang voor een bepaalde medische situatie en doet er alles aan om deze te vermijden. Je kunt hierbij denken aan angst voor priknaalden of het prikken zelf, angst voor de tandarts, de dokter en ga zo maar door. Een medische fobie is erg onprettig en kan soms ook je leven in gevaar brengen. Zoals wanneer je erg ziek bent maar hiervoor geen behandeling aandurft.

Accare 

Voor kinderen met psychische problemen gaat opgroeien niet vanzelf. Ze kunnen zo onzeker, angstig of somber zijn dat ze niet meer goed kunnen functioneren. Accare, een organisatie voor jeugd-ggz, helpt deze kinderen (en hun ouders) om de klachten te verminderen en beter om te gaan met hun psychische problemen. Ieder kind kan bij ze terecht, ook in complexe situaties of bij een zeldzame aandoening. Als universitair centrum hebben ze de opdracht om de zorg voor jeugd verder te ontwikkelen. 

Samenwerking met de RUG

Sinds januari 2018 is Accare een samenwerking aangegaan met Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de behandeling van angst bij kinderen en jongeren. De samenwerkingspartners zijn gestart met de Durfpoli om kinderen en jongeren met een fobie te leren hun angst te overwinnen. Omdat zij hun angst vaak niet uiten is het in hun gedrag niet altijd zichtbaar of komt het anders tot uiting (bijvoorbeeld door aandachts- of concentratieproblemen). Hierdoor wordt een fobie door ouders en leerkrachten soms pas laat opgemerkt. In drie oefensessies kunnen kinderen en jongeren bij de Durfpoli leren hun angst(en) te verslaan. Er worden hierbij exposure-oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie gebruikt. Van deze therapie is bekend dat deze voor veel kinderen met angstklachten effectief is.

Aanmelden

Sinds kort kunnen kinderen en jongeren hier ook terecht met een medische fobie. Het gaat dan om kinderen die bang zijn voor bloed, verwondingen, naalden, de dokter, de tandarts of de angst hebben zich te verslikken of te stikken. Kinderen met een fobie voor bepaalde dieren of situaties (zoals hoogtes) konden al bij de Durfpoli terecht. Ouders kunnen hun zoon of dochter rechtstreeks aanmelden bij de Durfpoli, gratis en zonder verwijzing. Er is (momenteel) geen wachtlijst. 

Tips

Ken jij nog meer instanties, manieren of heb jij een angst overwonnen? Ik lees het graag onder deze blog!

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi en ik ben psychologe en daarnaast ben ik blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

12 artikelen

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.