Eierschaal op het gras

Wat is e-health?

E-health is de overkoepelende term van allerlei vormen van zorg waarbij de zorg gedeeltelijk of geheel online plaatsvindt. Vaak is er sprake van een digitalisering van iets wat daarvoor schriftelijk ging; bijvoorbeeld een vragenlijst invullen, of het maken van opdrachten voor de therapie. De eerste stap is behandelen met de computer/laptop/telefoon in de kamer: een youtube filmpje kijken over EMDR, een mindfulness oefening afspelen of informatie opzoeken over de kans dat je door monsters opgegeten wordt. Dat zullen veel behandelaars al doen. Een volgende stap kan zijn om apps in te zetten tijdens de behandeling voor het doen van opdrachten. In een app je stemming invullen met een vaste pop-up één keer per dag, is voor sommigen makkelijker dan dat iedere dag in een schriftje schrijven (waar was het schriftje ook alweer?).

Geen reistijd

In plaats van naar de behandelkamer te komen, kun je thuis online beveiligd gesprekken voeren met een behandelaar. Niet wachten in de wachtkamer, geen reistijd. Dit gebeurt in de volwassenpsychiatrie al regelmatig, maar in de jeugd-ggz nog weinig. Ook zijn er ook in de jeugd-ggz steeds meer online behandelmodules die de cliënt thuis kan volgen en waar de behandelaar via mail, app of via online gesprekken feedback op kan geven. Hoewel dit nieuw lijkt, was er al een analoog alternatief: het zelfhulpboek.

E-health: het is bezig aan een opmars en het gaat de zorg veranderen

Jongen achter laptop met ggz termen

De voor- en nadelen

Waarom werkt nog niet iedereen via e-health? Er zijn voor en nadelen.

 • Groot voordeel is dat het voor de samenleving als geheel waarschijnlijk goedkoper is. Het is voor een individuele behandelaar echter niet lucratief: als cliënten zelf thuis werken aan opdrachten, dan zitten ze niet bij je in de kamer. Die minuten kun je dus niet declareren en krijg je niet uitbetaald. Het scheelt dus vooral tijd. In die tijd kan je andere mensen hulp bieden.
 • Het werken met online programma's kost geld. Vaak wordt er gewerkt met abonnementen, deze moet je als behandelaar zien te declareren. Om je ICT-systemen e-healthproof te maken zijn er ook investeringen nodig. Dat maakt dat het overstappen naar online hulp verlenen een obstakel is voor veel kleinere praktijken. 
 • Een ander voordeel van e-health is dat het meer kan aansluiten bij de beleving van de cliënt, vooral als die uit het digitale tijdperk komt. Het oogt hipper, er wordt gewerkt met audio- en videofragmenten en is via de telefoon te doen.
 • Nog een voordeel is dat e-health minder regiogebonden is. Ook meer doelgroepspecifieke hulp kan zo beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland.

Blended care, win-win?

In onze praktijk vinden we het face-to-face werken met cliënten erg leuk. Met eigen ogen zien hoe ouders en kind met elkaar omgaan, spreekt vaak boekdelen. Hoe reageren de kinderen op onze spelkamer? Hoe snel is het piratenschip uit elkaar gehaald? Hoeveel minuten blijft het kind gekluisterd aan onze waterzandloper? Helemaal online gaan werken lijkt ons dus niets. Maar om het oefenen met nieuw gedrag in het leven van alledag te integreren kan het combineren van zowel reguliere sessies met het volgen van modules thuis goed werken. Dat wordt blended care genoemd. Het zorgt ervoor dat cliënten die qua problematiek wel in de basis-ggz passen, maar die qua benodigde oefentijd beter bij de SGGZ passen, toch in de BGGZ kunnen blijven. Win-win voor iedereen!

Meer informatie

Wil je meer weten? Op ehealth.kenniscentrum-kjp.nl wordt alle informatie over dit thema verzameld. Is het allemaal wel evidence based? Professor Heleen Riper, hoogleraar mental e-health bij de VU in Amsterdam, houdt zich hier al jaren mee bezig, zie wat zij allemaal heeft onderzocht.

name authore here

Annemarie Wilschut

Ik ben opgeleid als NVO orthopedagoog-generalist en ik heb met mijn collega Geerte Vijverberg Praktijk Mees opgezet, een kleinschalige Basis-GGZ praktijk in Leiderdorp. Wij bieden hulp aan kinderen en jongeren en hun oud...

  9 artikelen

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.