Koffie drinken

De stichting

@Ease is een initiatief om jongeren weerbaarder te maken en ze op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij problematiek. Ze willen met deze insteek de drempels voor de jongeren verwijderen zodat ze sneller en gemakkelijker geholpen wanneer ze vragen hebben over psychische klachten, financiën, seksualiteit en andere kwesties waar je in deze leeftijd tegen aanloopt.

Getrainde vrijwilligers

De jongeren worden geholpen door getrainde vrijwilligers en er is altijd een psycholoog aanwezig wanneer de problemen een verdere verwijzing nodig hebben. De vrijwilligers, van verschillende leeftijden, zijn studenten die Psychologie studeren of ervaringsdeskundigen. Het gesprek wordt altijd met twee mensen gevoerd.

Variant op Australische 'Headspace'

Het project is een afgeleide van het Australische initiatief ‘Headspace’, dat volgens hetzelfde concept werkt: gratis laagdrempelige psychische ondersteuning en hulp voor jongeren. De Australische overheid is het succesvolle initiatief in 2006 begonnen. Om deze reden hebben andere landen het concept overgenomen. Nederland heeft op het moment vestigingen in Amsterdam en Maastricht waar jongeren tussen twee uur ‘s middags en zeven uur ‘s avonds kunnen binnenwandelen als ze ergens mee zitten. 

Landelijke uitbreiding

De eerste vestiging van @ease werd geopend in maart 2018 in Maastricht. Afgelopen november volgde Amsterdam met een locatie in de buurt van het Westerpark. De stichting wil landelijk gaan uitbreiden want het animo is groot. Tot nu toe hebben zich al meer dan 100 jongeren aangemeld. Om deze reden hebben grote steden, zoals Groningen, Rotterdam en Utrecht, belangstelling getoond om een vestiging te openen.

Het bieden van een luisterend oor

Een belangrijke speerpunt is dat jongeren zich veilig en op hun gemak voelen. Dat er naar hen wordt geluisterd zonder dat ze ergens op worden beoordeeld en dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast is een doelstelling dat de jongere die met haar of zijn probleem langskomt, snel terecht kan op de plek waar hij of zij de juiste hulp kan krijgen. Zonder dat ze worden vergeten of ergens belanden waar ze niks aan hebben. Op deze manier voorkom je dat (ernstige) problemen zich uitbreiden.

Een toevoeging?

Wat vind jij van dit initiatief? Is het een toevoeging aan de gezondheidszorg? Ik lees graag jullie reacties in de comments! Mocht je meer willen weten dan kun je altijd terecht op de website van @ease.

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi en ik ben psychologe en daarnaast ben ik blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

11 artikelen

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.