Meisje leest nieuws op telefoon

Veilig gevoel

Kinderpsycholoog Tischa Neve adviseert de heftige gebeurtenissen vooral niet te groot te maken. Kinderen zijn volgens haar minder snel ontregeld dan wij als volwassenen vaak denken. Wanneer het kind wel angstig is, is het volgens Neve van belang dat ze weer in de realiteit gebracht worden. Soms hebben ze daar wat hulp bij nodig. Praat over hoe klein de kans is dat het nog eens gebeurt en benoem feiten als dat de dader niet meer op vrije voeten is. Op die manier geef je het kind een veilig gevoel en zal de angst afnemen.

Orde van de dag

Ieder kind reageert verschillend op gewelddadige voorvallen. In de afweging hoeveel je vertelt is het van belang goed te kijken naar wat ze er überhaupt van meekrijgen. Wanneer ze er niet zelf over beginnen moet je ze vooral niet belasten met heftige details, zegt Neve. Is het kind er wel mee bezig, houd de antwoorden dan kort en simpel en blijf altijd bij de feiten. Neve adviseert mee te kijken met het (jeugd) journaal, dit geeft de mogelijkheid te peilen hoe hij of zij omgaat met het nieuws. Het belangrijkste is vooral snel weer overgaan tot de orde van de dag, dat doen kinderen zelf tenslotte ook.

Bron: RTL

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

    70 artikelen

    Reacties (0)

    name authore here
    `

    E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.