jongetje met typmachine

Proef

Tussen 2011 en 2018 kreeg een klein aantal Nederlandse scholen toestemming om te experimenteren met de invulling van schoolweken en vastgestelde vakanties. De proef had als doel om te kijken of andere lestijden een positief effect zouden hebben op de prestaties van leerlingen. Daarnaast keek men of werkende ouders er baat bij hebben wanneer school- en opvangtijden van hun kinderen beter aansluiten bij hun werktijden.

Gestopt

Tijdens het experiment, waar twaalf scholen aan deelnamen, stapten al vijf scholen uit. Dit door kwaliteitsproblemen, als gevolg van de aanpassingen. Volgens De Inspectie zitten er flinke risico’s verbonden aan dit experiment en is dit niet in te voeren op onvoorwaardelijke basis. Ouders geven daarentegen aan wel tevreden te zijn met de flexibilisering van de schooltijden.

Verbod vierdaagse schoolweek

Slob beëindigt het onderzoek mede naar aanleiding van de uitspraak van de tweede kamer die luidt dat de vierdaagse schoolweek niet structureel mag worden. Hij maakt het einde van het experiment nu al bekend om betreffende scholen zo voldoende tijd te geven om zich op de nieuwe ‘gewone’ situatie voor te bereiden.

Scholen wilden door

De scholen zijn het niet eens met de beslissing en hadden het experiment graag verder uitgewerkt. Ondanks dat het niet is opgezet om te kijken of een school het af kan met minder leerkrachten is de Algemene Onderwijsbond wel van mening dat de ervaringen van het experiment kunnen helpen bij scholen met een lerarentekort. Zij zijn dan ook erg benieuwd waarom minister Slob juist nu stopt met het experiment.

Bron: NOS

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

  74 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.