Blije jongen in de klas

Handboek

Schoolleider Eva Naaijkens en Martin Bootsma (leraar van het jaar 2011) zijn het lichtpunt. Zij hebben samen een handboek geschreven met de titel En wat als wij nu weer eens gewoon gingen lesgeven? Het verminderen van werkdruk en het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs doe je volgens Eva en Martin door gewoon te doen wat nodig is: lezen, schrijven en rekenen.

Inspirerend

In dit inspirerende boek zetten zij de leraar en schoolleiders centraal. 'Er komt veel op scholen af, zij zijn vaak meer speelbal dan regisseur.' Uiteindelijk besloot Eva zelf keuzes te maken en problemen zelf op te lossen. Deze aanpak deelt zij in dit handboek.

Tips uit het boek

Ik geef een paar prachtige voorbeelden uit het boek.

  • Ga actief met leraren aan de slag om de kwaliteit van het lesgeven te stimuleren. Een competente leraar is beter voor de klas, de lessen, de sfeer en dus uiteindelijk de leerling.
  • Door beperkte doelen te stellen voor de school en op alles dat niet in het belang is van de leraar 'nee te zeggen' ontstaat er vanzelf tijd en ruimte voor de leraar.
  • Volgens Eva moet een school zelfvoorzienend zijn en niet afhankelijk van externe adviesbureaus. Zorg dat de kennis bij de leraren aanwezig is en geef het geld dat je hiermee bespaart uit aan extra vrije dagen voor docenten. Hoe mooi is dat!
  • Scholen kunnen meer leren van goed georganiseerde scholen. Volgens Eva gebeurt dat te weinig. Met veel scholen een bestuur vormen is niet voldoende om te gaan samenwerken.
  • Een ander advies dat mij als muziek in de oren klinkt: een goede school heeft een sterke en duidelijke leider nodig met expertleraren. 'Teams zijn vaak goed in problemen niet oplossen en eindeloos discussiëren over triviale zaken. Iemand moet dan zeggen: wij doen het zo, punt.'

Praktisch en positief

Van dit boek word je blij, heel blij! Het geeft richting, is praktisch en positief. Terwijl ik van de week met een samenwerkingsverband in gesprek zat, moest ik vaak aan Eva denken. Er was niemand die zei: 'Wij doen het zo, punt!' Wat is jouw mening over het boek?

name authore here

Erik van der Zijden

Sociaal ondernemer, voormalig bestuurder jeugdhulp en betrokken bij innovaties binnen de jeugdhulp zoals Garage2020 en Bij Mees.

6 artikelen

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.