Jongen in zijn eentje

Sterke sociale kring niet vanzelfsprekend

Steeds vaker hoor je dat in Nederland de eenzaamheid toeneemt. Vooral naar ouderen wordt niet veel omgekeken. Eerder dit jaar schreef ik nog een blog over eenzaamheid bij ouderen en hoe kinderen hierbij konden helpen. Maar wist je dat eenzaamheid ook veelvuldig onder jongeren voorkomt? Vaak denk je dat het vanzelfsprekend is dat jongeren een sterke sociale kring om zich heen hebben. Vrienden op school, op de sportclub of online, maar schijn bedriegt: er is een groot deel van de jongeren in Nederland die zich vaak alleen voelt. 

Piek in de adolescentiefase

Door de vele veranderingen in de adolescentiefase is er op die leeftijd een piek van gevoelens van eenzaamheid. Van Dulmen en Goossens (2013) stellen dat tussen de 3 en 14 procent van de kinderen en jongeren chronische gevoelens van eenzaamheid hebben. De gevoelens van eenzaamheid zijn dus niet voor even, maar blijven lang aanwezig. Bij eenzaamheid ervaart men een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan bepaalde sociale relaties (de Jong-Gierveld & van Tilburg, 2007). Het ontwikkelen van eenzaamheid heeft verschillende oorzaken: het weinig toegang hebben tot leeftijdsgenoten, weinig sociale steun krijgen of geen aansluiting kunnen vinden bij anderen.

Eenzaamheid an sich geen probleem

Volgens socioloog Gerine Lodder, verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen, is het gevoel van eenzaamheid an sich geen probleem. Eenzaamheid fungeert namelijk als signaal voor het lichaam dat je vertelt dat je aandacht moet besteden aan je sociale relaties. Maar hoe ga je om met deze signaalfunctie? Veel mensen hebben hier moeite mee en weten niet hoe en waar ze zich bij moeten aansluiten.'Het is alleen belangrijk om te leren hoe om te gaan met die gevoelens. Niet voor iedereen is eenzaamheid alleen een motiverend signaal dat verdwijnt zodra er weer contact is gevonden.' Tussen de 3 en 10% van jongeren zijn chronisch eenzaam. Voor deze jongeren is er vaak een onderliggend kernprobleem, zoals moeite met sociale vaardigheden of de neiging om de wereld door een zwarte bril te zien. Deze jongeren hebben professionele hulp nodig. Op de langere termijn zijn het niet de jongeren die zich tijdelijk buitengesloten voelen waar we ons volgens Lodder als maatschappij zorgen over moeten maken. 'Het zijn vooral de jongeren die langdurig, jaar na jaar, op welke school ze ook zitten, kampen met gevoelens van eenzaamheid.'

Oproep via Twitter

Dit overkwam ook Bryan (26), afkomstig uit Tilburg. Bryan vond het moeilijk om in contact te komen met leeftijdsgenoten en voelde zich vaak eenzaam. In augustus van dit jaar wilde hij daar een verandering in brengen en besloot een oproep op Twitter te plaatsen. In het bericht stelde hij zichzelf voor en gaf hij aan zich vaak eenzaam te voelen. Hij schreef: 'Hoi ik ben Bryan, woon in Tilburg en ben 26 jaar oud. Voel me dagelijks alleen. Ik zou graag iemand hebben om leuke dingen mee te doen. Ik vind moeilijk aansluiting in de maatschappij omdat er gewoon te veel van me verwacht wordt voor mijn gevoel.' 

Facebook-groep

De oproep van Bryan werd veelvuldig bekeken en gedeeld en kreeg op verschillende media-kanalen ontzettend veel aandacht. Zijn inbox stroomde vol met berichten van lotgenoten die zich ook regelmatig eenzaam voelden. Bryan begon met verschillende mensen af te spreken en heeft door zijn oproep ook zijn huidige vriendin ontmoet. Op een gegeven moment begon hij echter te merken dat dit afspreken erg veel geld kost omdat niet iedereen in de buurt woonde. Om deze reden is hij gericht gaan zoeken naar maatjes in de buurt en richtte de Facebookgroep Brabant Maatjes op. Hij maakte de groep voor jongeren die last hadden van eenzaamheid. Er bleek veel animo voor te zijn. Inmiddels telt de groep driehonderd leden en hebben er al veel activiteiten plaatsgevonden. 'We zijn een paar keer naar de bioscoop geweest, naar de Efteling gegaan, uit eten geweest en hebben een spelletjesmiddag gehad,' vertelt Bryan. 

Grote invloed social media

Dat er zoveel jongeren zijn die zich eenzaam voelen, verbaast Bryan niet. Ook mensen in zijn omgeving dachten dat hij een groot sociaal netwerk had, vaak ging stappen en vaak met vrienden was. 'Vaak zie je aan de buitenkant niet dat iemand eenzaam is.' Bryan heeft het altijd moeilijk gevonden om zich bij een vriendengroep aan te sluiten. 'Zelfs als ik naar een vereniging of club ging, paste ik vaak niet helemaal bij de groep. Dat vond ik heel moeilijk. En dan krijg je ook nog eens de hele tijd te horen wat voor leuke weekendplannen zij allemaal hebben.' Social media spelen volgens Bryan een grote rol. 'Het is confronterend om continu gezellige foto's voorbij te zien komen als je zelf in je eentje zit te gamen. Online lijkt iedereen heel gelukkig, maar inmiddels weet ik dat er ook niet alles is zoals het lijkt op internet. Veel mensen 'faken' en doen alsof ze het heel erg gezellig en druk hebben. Het lijkt wel of dat moet om erbij te horen.' 

Iedereen moet zich kunnen mengen

De Facebookgroep was in eerste instantie bedoelt voor Bryan zelf. Hij wilde meer in contact komen met mensen om zijn eenzaamheid te verminderen. Inmiddels is de groep gegroeid tot een heel netwerk. Er komen steeds meer initiatieven van mensen en er ontstaan allemaal clubjes. Volgens Bryan is dit een mooie bijkomstigheid maar hij is er zich bewust van dat nieuwe leden zich wellicht moeilijk kunnen aansluiten door de bestaande groepjes. De gouden regel van de Faceboekgroep luidt dan ook: iedereen moet zich kunnen mengen. 

Goed initiatief?

Wat vinden jullie van het initiatief van Bryan? Ik vraag me af of jullie je zouden aansluiten bij een dergelijke Facebookgroep. En zo niet: welke andere initiatieven zouden jullie zelf nemen om je gevoel van eenzaamheid te verminderen? Ik lees graag jullie mening en eventuele tips in de comments!

Bron: Omroep Brabant / SCIENCEGUIDE.nl

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi; psychologe en blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

15 artikelen

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.