netflix kijken

Goede voornemens

Probeer zelf maar eens minder te snoepen, elke week twee keer te sporten of minder te zeuren tegen je partner. Hartstikke moeilijk. Vaak beginnen we enthousiast, bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag. Een week later hoor je mensen al veel minder praten over goede voornemens. En nog een week verder doen we de dingen weer gewoon zoals we ze altijd al deden. Mogelijk met een licht gevoel van onbehagen en teleurstelling dat het weer niet gelukt is. Maar van kinderen verwachten we wel dat ze dingen anders doen dan ze van nature willen én dat ook blijven volhouden. Niet helemaal eerlijk. Een wat impulsief kind wil meteen zeggen wat het denkt in plaats van eerst zijn vinger opsteken. Net als dat jij misschien liever M&M’s eet dan een gezonde salade. 

Experiment

Hoe verander je gedrag van een kind dan wel? Dat leer je het beste door eens te experimenteren met het veranderen van je eigen gedrag. Een goed voornemen of een patroon dat je wilt doorbreken. Zo nam ik me dit jaar voor om elke dag aan tafel te eten in plaats van met een bord op schoot achter Netflix. Dat klinkt niet heel ingewikkeld. Ik zag mezelf al avonden lang tafelen en genieten van de goede gesprekken die je dan hebt. Maar ga er maar aan staan. Dagelijks oefenen, ook als je moe bent, terwijl je het liefste doet wat je gewend bent en wat comfortabel voelt.

Even concreet…

Hoe pak je dit aan? Eerst door heel concreet te maken wat je doel is en na te gaan welke voordelen het nieuwe gedrag heeft. Visualiseer hoe je het gaat aanpakken. Stel dat je minder wil zeuren en meer complimenten wil geven, wie ga je complimenteren en waarover? En hoeveel complimenten is voldoende? Alleen maar aardig zijn lukt niemand. Misschien is het al heel wat als je elke dag drie complimenten geeft. En hoe ga je het plan onthouden? Denk ook alvast na over potentiële valkuilen. Wat doe je als je moe bent en je kind heel erg vervelend is? En tenslotte, hoe ga je het volhouden? Elke dag opnieuw. Misschien helpt een kleine beloning? Steeds een klein bedrag in een potje als het lukt? Ik heb voor mezelf een uitzondering bedacht. Elke vrijdagavond mag ik zondigen, met het bord op schoot gaat Netflix aan. Op de andere dagen doe ik gewoon telkens opnieuw heel hard mijn best. 

Meer weten over gedragsverandering bij kinderen? Lees mijn volgende blog.

name authore here

Geerte Vijverberg

Ik hou ervan als het lekker duidelijk is. Simpel als het kan, zodat je denkt: dat klinkt logisch! Daarom ben ik ook cognitief gedragstherapeut. Ik vind het leuk met ouders en kinderen te zoeken naar oplossingen die voor...

  9 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.

  Cookies: Deze website maakt gebruik van cookies: Accepteren Weigeren