Verdrietig jongetje

Droge klap

Zo ook dit geval. Een man en een vrouw, een echtpaar. Zij heeft aangifte gedaan omdat haar echtgenoot haar heeft geslagen. Tot zover nog niets bijzonders. In vakjargon: een droge klap. Dat betekent dat het gaat over een enkele klap. In gevallen dat er geen noemenswaardig letsel is en er geen wapen is gebruikt. Dat wapen kan overigens elk voorwerp zijn. Kortom, het lijkt op het eerste gezicht een weinig verheffende zaak. Alsof we snel door kunnen naar de volgende. Het voelt naar dit zo neer te schrijven, wetende dat het huiselijk geweld betreft. Maar ja, die aantallen. Die maken dat je een rangorde aanbrengt in ernst. 

Beelden

Dan krijgt de politie beelden in handen van het voorval die de vrouw heeft weten te maken. En dan wordt iedere doorsnee zaak een bijzondere zaak. De door de wol geverfde politievrouw met haar jarenlange ervaring in huiselijk geweld schrikt. Iedereen die de beelden ziet, schrikt.

De echte waarheid

Er is een imponerende, imposante grote en vooral agressieve man te zien. Hij staat met ontbloot bovenlijf woest bovenop een tafel te gebaren en te schreeuwen. De man sleurt en schudt de vrouw gewelddadig heen en weer. De klap staat op camera, maar er is ook nog iets heel anders te zien. Iets wat doorgaans het proces-verbaal niet haalt omdat het niet wordt verteld. In beeld is ook een klein mannetje te zien. Hij zit aan diezelfde tafel en lijkt geen aandacht te hebben voor zijn vechtende ouders. Integendeel, met verstarde en verstoorde blik zet hij de televisie harder en harder. 

Wereld van verdriet

We hoeven het niet uit te spreken. Dit is nou echt huiselijk geweld. Beeld maakt indruk. Het zegt meer dan duizend woorden. We mogen nooit vergeten dat achter een beroepsgedeformeerde droge klap een wereld van verdriet en ellende kan schuilen. Ook niet als we er dagelijks mee te maken hebben. 

name authore here

Andrea Dantuma

Ik werk met veel passie voor en met jongeren. Met Stichting Lijn7 zet ik mij in voor kwetsbare jongeren door het bieden van persoonlijk leiderschapstrainingen. Als plaatsvervangend strafrechter werk ik bij de rechtbank d...

4 artikelen

Gerelateerde blogs

Week van het Vergeten Kind

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.