Familie

Dirk is een rustige en vriendelijke jongen van zestien. Hij komt net thuis van zijn bijbaantje als afwasser bij een restaurant.

Met wie woon je samen?

'Met m’n vader, moeder, broertje Jan en zusje Annemarijn.'

Zijn je ouders streng of juist makkelijk?

'Het ligt eraan. Als je iets wil doen dat gevaarlijk kan zijn, hebben ze hun twijfels en zeggen ze dat het gewoon niet gaat gebeuren. Maar als je thuiskomt uit school en wat lekkers wil, mag je het gewoon pakken. Als ik iets kleins wil kopen mag dat altijd wel. Als iets duurder is, willen ze weten hoe en wat. Pas wilde ik Assasins Creed kopen, wat niet goedkoop is. Ik heb toen aan mijn moeder de trailer laten zien. Ik vond het wel fijn dat ze interesse had. Uiteindelijk heb ik de game wel gekocht, want ik vond het nuttig.'

Welke regels hebben jullie thuis?

'We hebben niet echt regels. Je moet gewoon niet te gek doen, geen ruzie maken en een beetje redelijk zijn. We mogen niet te lang op de tablet of de computer maar er zijn geen harde afspraken. Soms doe ik daar wel moeilijk over. Mijn ouders zeggen dan meer: 'let je er op?' Meestal ben ik het wel met ze eens, we hebben er geen discussie over. En voor zakgeld doe ik de vaat na het eten. Ik heb er niet altijd meteen zin in. Maar uiteindelijk doe ik het altijd wel.'

Wat vinden je ouders belangrijk?

'Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik gelukkig en blij ben en positief in het leven sta. Als ik een keuze moet maken, zoals voor de middelbare school, denken ze mee. Bijvoorbeeld door hun mening te geven. Dat vind ik wel prettig. Zij hebben tenslotte meer ervaring met scholen. En mijn moeder is docent dus weet hoe het eraan toegaat op een school. Pas wilden mijn ouders dat ik een sociale vaardigheidstraining ging doen. Ik zag er tegen op en wilde het niet doen. Mijn ouders hebben toen aangegeven waarom zij het belangrijk vonden en we hebben voor- en nadelen besproken. Uiteindelijk vond ik het oké. Ik heb geleerd grenzen aan te geven. Vroeger was ik lakser en liet dingen meer op zijn beloop. Nu probeer ik meer te zeggen wat ik vind.'

Hoe verloopt het avondeten bij jullie?

'Iedereen zit op zijn eigen plekje. Eerst bidden we, dat vinden we belangrijk. Tijdens het eten bespreken we wat iedereen die dag gedaan heeft. Ik zit meestal zoveel te kletsen dat ik als laatste klaar ben. Na het toetje wachten we tot iedereen klaar is, dan gaan we pas van tafel.'

Hoe gaat het bij jullie als je naar bed moet?

'Mijn ouders laten me er vrij in. Ik heb niet echt een bedtijd. Het beste is als ik rond 23.00 of 24.00 uur ga slapen. Maar ik kijk ’s avonds regelmatig een moordserie, samen met mijn moeder. Dus dan wordt het snel laat, tegen 01,00 uur.'

Waar zijn je ouders goed in?

'Mijn moeder is goed in plannen. Ze plant één keer per week in wat we elke avond gaan eten. Daardoor hebben we minder ruzie over het eten. Mijn vader is heel handig. Hij heeft pas onze keuken verbouwd en bijvoorbeeld de bank gemaakt waarop we zitten.'

Vind je ook iets niet leuk?

'Als mijn vader iets niet leuk vindt, kan hij er heel erg aan vasthouden. Als we een conflict hebben gehad, moet hij de rest van de avond afkoelen. Soms gaat hij dan even wandelen. Mijn vader komt er niet zelf op terug. Maar ik weet dat mijn moeder er soms nog privé met hem over praat. Zij is soms heel streng als er ruzie is of we niet luisteren. Dan zet ze een hele scherpe toon op. Ik denk dan: het zijn wel m’n ouders, laat ik maar even naar ze luisteren. Ik ben niet zo opstandig. Als ik het echt ergens niet mee eens ben, zeg ik het wel.’

Wat vind je leuk om te doen met je familie?

'Als we op zondag na de kerk thuiskomen gaan we altijd samen koffiedrinken en iets lekkers eten. In de middag gaan we bij opa op bezoek of iets leuk doen, zoals naar een museum. Ik vind het leuk om dingen met elkaar te doen. Ons favoriete uitje is het spoorwegmuseum, hè mam? Maar pas zijn we naar een superkneuterig museumpje geweest in Vreeswijk, dat was ook wel grappig.'

Wil je later een gezin? Wat wil je je kinderen meegeven?

'Dat weet ik totaal nog niet. Soms vind ik het ook wel fijn om even alleen te zijn. Ik weet nog niet of ik iemand nodig heb in het leven. Naar mijn idee weet je op mijn leeftijd nog niet wat je gaat doen of hoe dingen gaan lopen. Je persoonlijkheid kan nog alle kanten op waardoor je uit elkaar groeit. Dus ik ga zeker nog niet aan een vriendin beginnen.'

Mijn kijk

Dirk vindt familie en activiteiten met hen ondernemen erg belangrijk. Hij geniet van gezamenlijke interesses die hij deelt met zijn moeder en het koffiemoment op zondagochtend. De belangstelling die zij toont in de games die Dirk speelt, is waardevol. Daardoor kun je met je kind spreken over risico’s van gamegedrag, de inhoud van games en tot gezamenlijke afspraken daarover komen. En natuurlijk is het leuk als iemand geïnteresseerd is in wat je bezighoudt! Dirk stelt zich op als oudste (en verstandigste) kind, probeert de opvoedkeuzes van ouders te begrijpen. Het appèl dat zijn ouders lijken te doen op redelijkheid en het maken van eigen (verstandige) keuzes, lijkt goed bij Dirk te passen. Zijn mening wordt serieus genomen en hij heeft ook de vrijheid om een keuze te maken die zijn ouders wellicht niet zouden maken (zoals het kopen van een dure game).

Benieuwd wat de visie is van de ouders van Dirk op opvoeden? Je leest het in het interview dat ik met hen had.

name authore here

Geerte Vijverberg

Ik hou ervan als het lekker duidelijk is. Simpel als het kan, zodat je denkt: dat klinkt logisch! Daarom ben ik ook cognitief gedragstherapeut. Ik vind het leuk met ouders en kinderen te zoeken naar oplossingen die voor...

  9 artikelen

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.

  Cookies: Deze website maakt gebruik van cookies: Accepteren Weigeren