innoveren

Elke gemeente pakt het anders aan

De waarheid is dat niemand het precies lijkt te weten. Elke gemeente in Nederland pakt het anders aan. Wel horen we dezelfde geluiden: er komen weer bezuinigingen op de jeugdzorg, gemeenten willen preventie maar investeren in maatvoorzieningen, we zien overspannen zorgprofessionals, en de roep dat het anders moet. Dit kan zo niet langer, de jeugdzorgsector moet innoveren. Maar hoe dan? En waarom innoveert de sector dan niet?

Innoveren of overleven?

Innoveren blijkt een lastig obstakel in zorgland realiseer ik me, terwijl mijn bedrijfslaptop inlogt in een Windows 1998 omgeving. De collega’s die ik spreek willen het best, maar zitten ondertussen zo klem met hun caseload, dat ze eigenlijk geen tijd hebben om te innoveren. Of om te eten. Of om te plassen. Niemand die het druk heeft, zal bedenken om eens rustig een andere manier uit te proberen. Wanneer je aan het overleven bent, grijp je terug naar je bekende, bestaande patronen.

Superhelden

Waarom zijn mijn collega’s eigenlijk zo druk? De hoofdzaak is dat ze klem zitten in tal van organisatorische en juridische constructies. Een gemiddelde schoolmaatschappelijk werker is het gezicht van de school, van de moederorganisatie, van het wijkteam en van een of meerdere pilots. En al die organisatieconstructen vragen iets van die professional. Overal moet verantwoording worden afgelegd, samenwerkingsverbanden geëvalueerd, overlegd en meegedacht. En dat in minder tijd. En dat met meer hulpvragen. Iedereen begrijpt dat 'even innoveren' er dan niet meer bij zit. Overal zie ik hulpverleners al die ballen hoog houden en ondanks de druk zich vol passie en overgave inzetten voor wie het bedoeld is: de jeugd. Wat mij betreft krijgt elke hulpverlener in de jeugdzorg in deze tijd een capeje. Het zijn superhelden.

Toch anders

Een paar van die superhelden hebben ondanks de dynamiek in het veld tóch nog de inspiratie om tot briljante innovatieve ideeën te komen. Maar dan begint het pas. Het hele zorgdomein zit vol met organisaties met verschillende belangen. Daarnaast hebben ambtenaren het niet makkelijker dan de hulpverleners. Ook hun afdelingen staan op de kop en niet elke ambtenaar is een geboren innovator. En alsof dat niet genoeg is; het is met de bezuinigingen onmogelijk iets te financieren en dan is er nog een hele bibliotheek aan wet- en regelgeving. Het lijkt een onmogelijke - of een hele langzame - opgave om zo’n heel systeem te veranderen. En toch moet het anders.

Garage2020!

Weet je wat? We beginnen gewoon opnieuw! Schone lei. Onafhankelijk van zorgorganisaties. Los van de overheid. Met de mogelijkheden van deze tijd. Samen met wetenschappers, designers, data-analisten en ondernemers. Slimme dingen die doen wat de bedoeling is. Wat was dat ook alweer? De jeugd helpen. Of beter nog: voorkomen dat er hulp nodig is. Daarom is Garage2020 zo gaaf en zo nodig. Genoeg geblogd, cape om en werk aan de winkel! Heb jij een superheldenjas aan? En? Lukt het jou om te innoveren? Hoe dan? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.