Klein jongetje leest krant

Early Life Stress (ELS)

De professionals zijn afkomstig uit de preventieve gezondheidszorg en verbonden aan de European Union for School and University Health and Medicine (EUSUHM). Om ongezonde stress te voorkomen en op tijd te signaleren bij kinderen van 0-24 jaar houden zij zich aan vier beloftes. Ze:

 • committeren zich aan de vroegsignalering van ELS;
 • hebben extra focus op het stimuleren van het sensitief opvoedvermogen bij ouders;
 • geven voorrang aan het bevorderen van de weerbaarheid bij kinderen en jongeren;
 • zetten dit maatschappelijke probleem op de nationale, wetenschappelijke en politieke agenda van alle Europese landen.

Oorzaken chronische stress

Stress wordt chronisch wanneer het lang aanhoudt of vaak optreedt. Met name de eerste 1000 dagen en de adolescentiefase zijn kwetsbare perioden voor een kind. Oorzaken van chronische spanning zijn bijvoorbeeld: armoede, vechtscheiding, schoolverzuim, (online) pesten, prestatiedruk, gebrek aan (gezonde) voeding, psychische ziekte bij ouders, kindermishandeling- en verwaarlozing.

Meer informatie

In Nederland is het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), hét innovatie- en kenniscentrum voor de JGZ-branche, kartrekker van dit thema. Lees meer in het themadossier dat zij hebben opgesteld.

Bron: Vakblad Vroeg

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

  80 artikelen

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.