Met de familie op de camping

Zonder voordeur

Het grote voordeel van de camping is dat je feitelijk geen voordeur meer hebt. In de jeugdhulp spreken wij vaak over ‘achter de voordeur kijken’. Daarmee bedoelen wij: hebben wij zicht op de problemen die zich afspelen in een gezin? In een caravan of -nog erger- een tent hoor en zie je werkelijk alles van elkaar. Terwijl jij heerlijk koffie zit te drinken, spelen zich de meest bizarre situaties bij de buren af. De voordeur is voor een paar weken niet meer aanwezig.

Achter de voordeur kijken: hebben wij zicht op de problemen die zich afspelen in een gezin?

Erik van der Zijden

Contact met andere ouders

Vorig jaar stond er een, op het oog, normaal gezin naast ons: vader, moeder en twee kinderen. Al snel bleek dat de kinderen liever bij ons dan bij hun eigen ouders waren. Uren speelden zij voor en in onze caravan. Na een dag of twee begonnen wij het wat raar te vinden dat wij helemaal geen contact met de ouders hadden. Wij vinden het prima als de kinderen bij iemand gaan spelen, maar je wilt in ieder geval weten wie de ouders zijn. Op een gegeven moment raakten wij in gesprek met moeder. Er was een ernstige relatiecrisis gaande. Vader trok het niet meer en wilde eigenlijk scheiden. Deze vakantie zou de laatste poging zijn om bij elkaar te blijven.

Inzicht

De rest van de week trokken wij veel op met de twee schatten van kinderen. Moeder haakte regelmatig even aan. Vader zagen wij wel, maar spraken wij niet. Een dag voor vertrek kwam de moeder afscheid nemen van ons. Zij dankte ons hartelijk voor de geweldige vakantie. Haar kinderen hadden verteld dat zij het ‘superleuk’ hadden gehad. Zij was tot inzicht gekomen dat de relatie echt voorbij was. Na thuiskomst zouden ze definitief gaan scheiden. De volgende vakantie wilde zij het ook leuk hebben, net als veel andere gezinnen op de camping. Na een warm afscheid wensten wij hen veel succes en geluk in de toekomst. 

Ongedwongen contact

Op de camping zie en hoor je alles van elkaar. Het grote voordeel is ook dat je elkaar makkelijk spreekt. Tijdens de afwas, het opbouwen van de tent of in het zwembad. Het contact is ongedwongen en vrijblijvend. Kinderen maken snel vriendjes en als ouders spreek je elkaar dan ook regelmatig. Doordat je weet dat je na de vakantie weer naar huis gaat, zijn relaties minder ingewikkeld en vrijblijvender. Je hoeft niet direct de beste vrienden te worden. Je mag elkaar op de camping leuk vinden, maar ook een beetje stom. En op deze basis ontstaan de beste interacties. 

Gesprekken op de camping

Zullen wij daarom een camping starten voor gezinnen, waarbij ook families die jeugdhulp ontvangen welkom zijn? Laten wij juist diegenen die problemen hebben, uitnodigen op de camping. Laat ze zwemmen, voetballen en barbecueën. Zet er vitale gezinnen naast en laat het lekker gebeuren. Wij zorgen dat er professionals zijn die vooral het gras maaien en de bar runnen. De beste gesprekken ontstaan immers niet in de therapiekamer, maar op onverwachte momenten met kinderen en ouders. Ik ben ervan overtuigd dat het gezinnen veel gaat brengen. In ieder geval zullen zij een lekkere vakantie hebben en dat is in elk geval al heel fijn!

Goed idee?

Wat denk jij? Zou zo'n familiecamping probleemgezinnen kunnen helpen? Laat het me weten in een reactie hieronder.

name authore here

Erik van der Zijden

Sociaal ondernemer, voormalig bestuurder jeugdhulp en betrokken bij innovaties binnen de jeugdhulp zoals Garage2020 en Bij Mees.

6 artikelen

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.