Pubers op het strand

Hennep

Er is een hennepplantage aangetroffen in zijn bedrijfspand, het pand dat ook dienst doet als zijn woning. Zijn eerste eigen huis. Zelf verbouwd. Er is ingehouden woede, maar ook die trots die bijna tastbaar is. Of hij nog iets wil zeggen aan het Hof voor de behandeling sluit en het Hof gaat nadenken om tot een uitspraak te komen. Ja, hij wil nog wat zeggen. Hij heeft zijn verhaal opgeschreven. Zijn fiere zelfverzekerde houding verdwijnt op slag. Zenuwachtig pakt hij de velletjes papier die voor hem liggen. Nog nooit eerder heeft hij zo de tijd voor zichzelf genomen. Het slaat hem zichtbaar uit het veld. Hij leest voor. Monotoom. Zijn vinger waarmee hij langs ieder woord glijdt terwijl hij voorleest, verraadt zijn spanning. 

Levensverhaal

Hij was drie jaar toen zijn ouders uit elkaar gingen. Zijn vader was verslaafd aan de crack. Al snel kwam er een stiefvader met wie hij het niet kon vinden. De problemen thuis stapelden zich op. Op zijn 14e wordt hij door zijn moeder uit huis gegooid. Het ging niet meer. Hij groeit op in diverse gezinsvervangende tehuizen. Opgroeien bij Spirit, hoe zou dat voelen? 

Alleen

'Als je kind bent van Jeugdzorg en je wordt 18, dan houdt het op en word je van de een op de andere dag aan jezelf overgeleverd', zegt hij. Ineens stond hij er alleen voor. Geen ouderlijk huis, geen sociaal vangnet, alleen een aan crack verslaafde dakloze vader. Hij weet zijn eigen taxibedrijf uit de grond te stampen, inclusief pand, auto's en personeel. Dat was niet makkelijk, maar het is gelukt. We snappen zijn trots. 'Huisje, boompje en kat Jacquar: voor een kind uit instellingen is dat echt waanzinnig.' Een eigen huis en een eigen dier om voor te zorgen. 

Slechtste beslissing

Helaas zat de economie niet mee en gingen de zaken slecht. Zo slecht dat hij besluit een deel van zijn bedrijfspand te verhuren aan ene Robin, een rare vent uit de coffeeshop. 'Mijn slechtste beslissing ooit.' Nu is er een hennepplantage aangetroffen. Hij wist er echt niks van. Nooit wat geroken. Nooit wat vermoed. Wie die Robin is? Geen idee. Er is geen huurcontract, telefoonnummer of achternaam. Er is helemaal niets. Geen Robin. Hij zit in de shit en is alles kwijt. 

Lichtpuntje

Enig lichtpuntje is dat hij voor het eerst bij zijn vader woont. Die bleek zomaar na al die jaren een huisje te hebben gekregen. Kinderen van Jeugdzorg. Kinderen met een dramatische start. Ga er maar eens aanstaan. Wat mogen we van hen verwachten?

name authore here

Andrea Dantuma

Ik werk met veel passie voor en met jongeren. Met Stichting Lijn7 zet ik mij in voor kwetsbare jongeren door het bieden van persoonlijk leiderschapstrainingen. Als plaatsvervangend strafrechter werk ik bij de rechtbank d...

4 artikelen

Reacties (1)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.

name authore here
Jiska van Brink

Prachtig geschreven!