Kleuter

Kinder- en ouderdagverblijf

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar veel kinderdagverblijven zijn aan het experimenteren met een combinatie van ouder- en kinderdagverblijf. Dit houdt in dat kinderen samen met senioren naar de dagverblijf gaan. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het zowel goed is voor de ouderen als ook voor de jongeren. Net zoals een kinderdagverblijf bedoeld is voor kinderen die nog te jong zijn om naar school te gaan, is een ouderdagverblijf bedoeld voor ouderen die assistentie nodig hebben in het dagelijks leven en ook op zoek zijn naar sociaal contact.

Eenzaamheid, depressie en levenslust

Het idee komt voort uit de gesegrageerde maatschappij waarin ouderen steeds meer kampen met eenzaamheid. Vroeger leefden verschillende generaties van families samen of in een hele dichte gemeenschap, tegenwoordig is dat niet meer zo. Hierdoor ontstaat er een gelaagdheid binnen de generaties, waarin voornamelijk de ouderen zich erg alleen voelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Californie San Francisco blijkt dat 43% van de ouderen aangeven zich eenzaam te voelen. Hetzelfde onderzoek concludeerde ook dat het identificeren van eenzaamheid ook zorgt voor een verhoogd risico op een verminderde gezondheid en op een verhoogd risico op overlijden. Kortom, de epidemie van eenzaamheid onder ouderen is niet alleen een emotioneel maar ook een fysiek gezondheidsprobleem.

Het beste gezelschap

Kinderen zouden om deze reden, volgens de onderzoekers, de ouderen echt kunnen helpen. Ze benadrukten dat ouderen het beste gezelschap zijn voor kinderen. Dit komt onder andere door hun aanwezigheid en het geduld dat ze hebben. Hierdoor bieden ouderen jongere kinderen de stimulans die zij nodig hebben om te zich voorspoedig te ontwikkelen. Andersom hebben ouderen behoefte aan een doel in hun leven wat hiermee wordt gerealiseerd. Een win-win situatie dus.

Resultaten tot nu toe

Kinderdagverblijven zijn in een groeiend aantal bezig om dit soort combinaties van dagverblijven te institutionaliseren. Het wordt ook wel ‘intergenerationale zorg’ genoemd. Een voorbeeld ervan is de ‘Mount Intergenerational Learning Center’, een kleuterschool gevestigd in een bejaardentehuis in Seattle. Elke dag komen senioren en kinderen bij elkaar om activiteiten te doen, zoals muziek- of tekenles. Uit een korte steekproef blijkt dat 94% procent van de volwassenen hier erg blij mee is en het belangrijk vindt dat er contact is tussen jonge kinderen en senioren. Verder blijkt dat 89% vindt dat jongeren en ouderen beiden profiteren van deze constructie en profijt hebben van elkaars vaardigheden en talenten.

Empathischer, gevorderde cognitieve vaardigheden en meer

Ook blijkt dat het mixen van leefijd sensitiviteit naar anderen bevordert, voor zowel jong als oud. Enkele ouders zijn geinterviewd en gaven aan dat hun kind veel empathischer naar andere kinderen was en liep zij ver voor op haar leeftijdsgenootjes. Verder zouden kinderen die naar een gecombineerd dagverblijf gaan meer gevorderde cognitieve vaardigheden ontwikkelen en hogere ontwikkelingsscores hebben in vergelijking met kinderen in niet-gecombineerde dagverblijven. Intergenerationale zorg zou voor meer gevorderde sociaal en emotionele vaardigheden zorgen en bij ouderen voor minder eenzaamheid, minder agitatie en een verbeterde algehele gezondheid.

Toekomst

Het is de vraag of we ook in Nederland steeds meer zulke vormen van zorg gaan aannemen. Een voorproefje is tegenwoordig al te zien op de televisie in het programma 'Kleuters tegen Kwalen'. In dit programma is goed te zien hoe kinderen invloed kunnen hebben op het leven van ouderen. Hoe denk jij over deze vorm van zorg voor zowel kinderen- als ouderen? Ik lees graag je mening hieronder!

Bron: Institute for Family Studies

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi en ik ben psychologe en daarnaast ben ik blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

11 artikelen

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.