Actief betrekken

Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat kinderen en jongeren meer regie over hun leven ervaren en er betere resultaten worden behaald als ze actief betrokken worden bij het hulpverlenersproces. Maar enkel weten dat kinderen en jongeren zich veel beter voelen als ze kunnen deelnemen aan hun eigen hulpverleningsproces, lijkt niet genoeg.

Jongeren worden nog onvoldoende gehoord

De Canadese onderzoekers omschrijven dat veel kinderen in jeugdhulp zich niet gehoord voelen. Zo hebben kinderen en jongeren het idee dat hun mening er niet toe doet als het gaat om beslissingen over hun eigen leven. Ook in Nederland valt er nog winst te behalen op dit gebied, blijkt uit de recente evaluatie van de Jeugdwet

Tips voor professionals

Wat denken jongeren dat professionals het best kunnen doen? Dat blijkt niet zo ingewikkeld, aldus de onderzoekers. Op basis van interviews met jongeren zijn de volgende tips voor professionals geformuleerd:

  1. Luister naar ons en geloof ons.

  2. Informeer ons op een manier die wij begrijpen en wees eerlijk.

  3. Betrek ons in het gehele besluitvormingsproces.

  4. Steun ons.

  5. Zorg dat we verbonden blijven met degene die belangrijk zijn voor ons.

  6. Stimuleer onze passies en dromen.

  7. Geef ons niet op en zie ons.

Meer informatie

In het hele artikel kun je meer lezen over de tips en ervaringen van de geïnterviewde jongeren. Maar beter nog, kom zelf in actie en pas bovenstaande tips zelf direct toe in je werk!

name authore here

Laura Nooteboom

Promovenda en Psycholoog bij Curium-LUMC.

2 artikelen

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.