jongetjes kijken naar laptop

Minder slaap

Uit de studie blijkt dat kinderen die minder regelmaat ervaren later in slaap vallen en ’s nachts minder uren maken. Gemiddeld slapen zij een half uur korter dan leeftijdsgenoten met een vaster ritme. Meer structuur zit hem volgens de onderzoekers niet alleen in een vaste bedtijd, maar ontstaat dit gedurende de hele dag.  

Zorgen maken

Ouders hoeven zich niet meteen zorgen te gaan maken over de hoeveelheid slaap van hun kind, vertelt Maartje Luijk, universitair hoofddocent Pedagogiek aan de Erasmus Universiteit en verbonden aan het onderzoek. Het is wel belangrijk dat ouders beseffen dat vaste routines een positieve invloed hebben op het slaapgedrag van hun kind. Opvallend is het grote positieve effect van een gezinsritme op kinderen in de vroeger puberteit. Dit is dan ook een fase waarin ouders hier extra rekening mee kunnen houden, aldus Luijk.  

Uniek

Het onderzoek is uniek. Nog nooit eerder is er op zo’n grote schaal langdurig onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van kinderen waarbij gebruik is gemaakt van speciale bewegingshorloges. Het onderzoek startte al op peuterleeftijd en bevatte meetmomenten op de drie, zes en tien jaar. Vanaf elf jaar hielden kinderen zelf een slaapdagboek bij terwijl zij het horloge droegen.

Generation R

De nieuwe publicaties zijn onderdeel van het Generation R onderzoek van het Erasmus MC te Rotterdam. In deze grootschalige studie wordt onderzoek gedaan naar factoren die van invloed zijn op gezondheid en ontwikkeling van Rotterdamse kinderen en hun ouders.

Bron: Erasmus MC

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

    70 artikelen

    Reacties (0)

    name authore here
    `

    E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.