jongetje met typmachine

Gehele onderwijs

De landelijke actie die gepland staat voor vrijdag 15 maart is uniek. Het betreft de eerste staking waarbij het basis-, het voortgezet- én het hoger onderwijs een dag lang alle taken neerleggen. De inzet is een structurele jaarlijkse investering van vier miljard euro: drie miljard voor het basis- en voortgezet onderwijs en één miljard voor het hoger onderwijs.

Scholen dicht

Uit een enquête van DUO die zij afnamen onder zeshonderd basisschooldocenten blijkt dat bijna de helft van de basisschoolleraren gaat staken. Slechts 40% van de Nederlandse basisscholen blijft open deze vrijdag. Bij de andere onderwijsvormen is dit nog onduidelijk. Volgens de basisschoolleraren gaat deze actie niet alleen om extra geld. Zij hebben verschillende redenen om te staken:

 • 37% geeft aan dat ze de samenleving de omvang van de problemen duidelijk willen maken;
 • 28% geeft de verlaging van de werkdruk als drijfveer;
 • 23% geeft het lerarentekort als motivatie voor deelname.

Veel steun

De manifestatie vormt het sluitstuk van een actieweek om aandacht te vragen voor dalende leerlingprestaties en lerarentekorten. Het kan op veel support rekenen vanuit actiegroepen en de politiek. Partijen als D66, PvdA en GroenLinks laten weten de actie te steunen. Kritiek is er ook, met name op het feit dat er op dit moment al onderhandelingen gaande zijn omtrent extra budget voor het onderwijs. Dit weerhoudt veel van de docenten er echter niet van aanstaande vrijdag actie te voeren.

Bron: NRC

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

  75 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Vernieuwing in het onderwijs

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.