Meisje leest nieuws op telefoon

Wisselende scores

Op het gebied van bescherming en educatie scoort Nederland goed. Op het ondersteunend klimaat voor kinderrechten valt deze score lager uit. Volgens KidsRights is de participatie door kinderen in ons land ondermaats. Joanne van den Eijnden, werkzaam bij het NJI, is het hier mee eens. Zij pleit voor meer participatie van kinderen bij de ontwikkeling van beleid. Volgens haar heeft ieder kind het recht om zich te uiten en gehoord te worden. Als je bij het ontwikkelen van beleid voor kinderen en jongeren niet met ze in gesprek staat, kun je naar haar mening ook niet weten of je de juiste dingen doet om ze te ondersteunen.

Kritische vragen

Nederland scoort lager dan voorheen op het gebied van gezondheid. Dit heeft alles te doen met het percentage zuigelingen dat de eerste dosis mazelenvaccinatie kreeg. De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad in ons land gedaald tot 92,9%, met als gevolg dat Nederland al vier jaar op rij onder de door de WHO gestelde kritieke grens van 95% presteert. Het wederom laag scoren gaat leiden tot kritische vragen van de WHO.

Eerste plek

De eerste plek van de Index gaat dit jaar naar IJsland. De koploper van vorig jaar, Noorwegen, zakt naar de zestiende plaats. Andere landen in de top vijf zijn Portugal, Zwitserland, Finland en Duitsland. Landen waar de rechten van het kind zeer onvoldoende worden beschermd zijn onder andere Afghanistan, Sierra Leone, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse republiek.

Bron: NJI & KidsRights

 

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

    80 artikelen

    Reacties (0)

    name authore here
    `

    E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.