Woonkamer

Op de bank

Ik hoef het opa allemaal niet meer te vertellen, hij weet inmiddels wel hoe de hazen lopen. Toen zijn kleindochter vier dagen oud was, kwam ze bij hem wonen omdat zijn eigen dochter ernstig drugsverslaafd was (en nog is). 'Al die zorgverleners,' gaat opa verder, 'ze beginnen hier allemaal op de bank met de boodschap dat zij echt gaan helpen en niet zullen vertrekken voordat de situatie is veranderd.' 'Daarna wordt het snel stil,'  vervolgt hij, 'en staan we er weer alleen voor.' 

Rake klappen

Hoewel hij er vanwege zijn eigen Amsterdamse straatjeugd fel op tegen was, is zijn enige eigen oplossing nu dat zijn kleindochter op kickboksen gaat. Om weerbaar te worden. Weerbaar tegen haar verslaafde moeder, tegen haar vriendinnen die nare oproepen doen via haar telefoon en tegen die oudere jongen die wilde dat ze dingen deed die opa maar moeilijk krijgt uitgesproken. 'Niemand mag eigen rechter spelen,' zegt opa, 'maar waar is de grens als niemand voor mijn kleindochter opkomt? Het wordt maar eens tijd dat ze rake klappen leert uitdelen.' Moet ik nu zeggen dat dat niet de oplossing is? Ik zeg niets. 

Frustratie

Ik heb het gesprek met opa goed afgerond. Met berusting heeft hij begrip getoond voor mijn boodschap. Opa leert. Ik zou rustig kunnen ademhalen en verder gaan met mijn dag. Maar opa's wanhoop en frustratie blijven door mijn hoofd spoken. Waarom hebben wij in Nederland met al onze kennis, ons geld en al onze middelen geen antwoord op dit soort situaties? Waarom kunnen wij er niet zijn voor een twaalfjarig meisje waarvan ik wel kan raden hoe haar toekomst gaat verlopen en hoe narigheid generaties lang zal gaan voortduren. Is er iemand die mij het kan vertellen? Al is het maar een begin of een stukje van het antwoord. Wie weet kunnen we 2019 aangrijpen om dergelijke situaties niet meer te laten bestaan. Ik werk er graag aan mee!

Meer informatie

Voor wie graag meer wil lezen over wat we wel betekenen voor deze meiden, neem vooral een kijkje op de site van de stichting Become the best version of Yourself.

 

name authore here

Andrea Dantuma

Ik werk met veel passie voor en met jongeren. Met Stichting Lijn7 zet ik mij in voor kwetsbare jongeren door het bieden van persoonlijk leiderschapstrainingen. Als plaatsvervangend strafrechter werk ik bij de rechtbank d...

4 artikelen

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.