Jongetje leest nieuws

Niet belasten

Kinderen hoeven niet bij alle gesprekken betrokken te zijn, maar willen wel weten wat er besproken wordt, concludeert van Bijleveld aan de hand van haar onderzoek. Volgens haar kunnen ze vanaf zes jaar al meedenken over wat goed voor hen zou zijn. Gezinsmanagers vinden deze participatie erg belangrijk, maar lopen er in de praktijk tegenaan dat ze kinderen willen beschermen en niet willen belasten met deze volwassen beslissingen.

Verbaal niveau

Volgens van Bijleveld ligt de nadruk nu te vaak op verbale communicatie met enkel volwassenen. In gesprekken met ouders of andere partijen sluit het taalgebruik en de manier van gespreksvoering vaak niet aan op het niveau van het kind. Hierdoor missen zij de aansluiting tot bepaalde onderwerpen en valt de aansluiting met het kind weg.

Advies

Een voorwaarde voor het succesvol betrekken van kinderen in de besluitvorming is dat gezinsmanagers zich bewust worden van barrières in hun denken. Ze moeten er niet van uitgaan dat kinderen de situatie in het gezin niet kunnen overzien. Daarnaast pleit van Bijleveld ervoor dat de hulpverleners duidelijk met kinderen afspreken welke informatie er gedeeld wordt en met wie en hoe deze informatie gebruikt zal worden in het maken van een beslissing. Professionals zouden onderling moeten gaan reflecteren op wat het betekent voor hun werk als het perspectief van kinderen meer gewicht krijgt.

Bron: NJI

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

    70 artikelen

    Reacties (0)

    name authore here
    `

    E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.