Robot

Virtuele assistentie speciaal voor kinderen

In de Nederlandse maatschappij zijn er ontzettend veel kansen voor kinderen. Helaas kan niet elk kind deze kans benutten. Toch heeft elk jongen en meisje het recht om in een gezonde en veilige wereld op te groeien en zich te ontwikkelen tot een zelfstandig mens. Daarvoor moeten er ook allerlei middelen zijn als een kind ondersteuning nodig heeft. Robotica kan hier van dienst zijn en slimme zorgoplossingen bieden.

Beter slapen met een slaaprobot

Een alternatief op slaapmedicatie is wellicht een slaaprobot. Wanneer je moeite hebt om in slaap te komen of als je erg onrustig slaapt zou een slaaprobot kunnen helpen. Hij kan je helpen je ademhaling te verbeteren. Een voorbeeld van een slaaprobot is de Somnox. Je legt hem tegen je aan als je gaat slapen. Vervolgens ontspant je ademhaling omdat de robot een eigen ritme maakt. Hierdoor val je sneller in slaap en slaap je ook langer. Een slaaprobot kan gebruikt worden door iedereen. Er zit een handige applicatie bij voor op je mobiel. Hiermee worden het aantal slaapuren, je slaapritme en ook je ademhaling bijgehouden.

Meer beweging door een robotbal

Voor kinderen en jongeren die meer moeten bewegen maar het lastig of niet leuk vinden zou een robotbal kunnen helpen. Je kunt deze aansturen door jouw lichaamsbewegingen. De robotbal motiveert, daagt uit en helpt je te concentreren. Ook helpt hij bij het hebben van interactie en spel. Een voorbeeld is Qbi. De robot maakt het mogelijk om een bal over de vloer te besturen zonder deze aan te raken. Qbi draait op slimme software en bevat een computer en camera. Het is een robot op een standaard en heeft door wanneer je voor hem staat omdat hij gezichtspunten herkent. De bal van Qbi wordt bestuurd door het bewegen van hoofd, romp, handen, heupen, armen en benen. Wanneer je een beweging maakt, gaat de robotbal rollen. Je kunt hem zittend of staand bestuderen en omdat je hem met of zonder hulpmiddel gebruikt is hij breed inzetbaar.

Meer sociaal contact door een robothuisdier

Sommige kinderen vinden het moeilijk om contact te leggen of hebben last van angst of stress. Voor hen zou een robothuisdier een uitkomst zijn. Een voorbeeld hiervan is Pleo, een robot in de vorm van een dinosaurus. Kinderen leren door een robothuisdier te zorgen voor iets en kunnen hierdoor sprongen maken op het gebied van sociaal contact. De robot-dino is net een echt huisdier. Hij reageert op jouw gedrag maar kan ook zichzelf vermaken. Hij leert lopen en gaat zelfs de ruimte verkennen. Naarmate hij ouder wordt, gaat hij ook langzamer lopen.

Toekomst

Gezien de huidige ontwikkelingen zullen er ongetwijfeld nog veel meer innovaties komen. Ook worden er veel onderzoeken gedaan naar het effect van robotica en virtual reality op de gezondheidszorg. Hierdoor zullen de huidige innovaties steeds beter en slimmer worden. Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Ik lees het graag in de comments!

 

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi en ik ben psychologe en daarnaast ben ik blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

10 artikelen

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.