Jongen met telefoon

Longitudinaal onderzoek

De onderzoekers deden een onderzoek dat acht jaar duurden waarbij ze zo’n twaalfduizend jongeren hebben onderzocht. De jongeren moesten gedurende de jaren vragenlijsten invullen die gingen over de tijd die zij op social media doorbrachten en wat voor cijfer zij hun welzijn gaven op verschillende vlakken. Dit kon bijvoorbeeld gaan over vriendschappen maar ook over schoolse zaken.

Minimale invloed

Volgens de onderzoekers van PNAS zou de invloed van social media op het welzijn van jongeren minimaal zijn, als deze er überhaupt zou zijn. De onderzoekers vinden dat de invloed te klein is om harde conclusies trekken en zij willen dan ook aan ouders, leraren en beleidsmakers meegeven dat ze zich niet zoveel zorgen moeten maken. De onderzoekers vinden dat deze eventuele (negatieve) minimale beïnvloeding te erg wordt benadrukt in de media. Hierdoor wordt er om social media te veel paniek gezaaid die volgens de wetenschappers niet nodig is.

Onnodig paniek

Het is tegenwoordig lastig om als een jong persoon, in een wereld waar alles ontzettend snel gaat, je leeftijdsgenootjes bij te benen. Maar dat de oorzaak ligt bij social media vinden de onderzoekers oneerlijk. Er wordt onnodig paniek gezaaid. Social media kunnen ook positief zijn voor een jongere. Er kunnen bijvoorbeeld inspirerende beelden of foto’s worden gedeeld of er kan informatie worden gevonden waar jongeren iets aan hebben, zoals over seks, verslaving en hoe je gezonder kunt leven. Het is dus niet terecht als er alleen negatieve gevolgen aan social media toegeschreven zou worden, geven de onderzoekers aan.

Moeilijk te onderzoeken

Effecten van social media zijn nog steeds moeilijk te onderzoeken. Social mediakanalen willen vaak geen data vrijgeven. Het onderzoek van de Britse wetenschappers gebruikten ook het social mediakanaal ‘MySpace’, wat al tientallen jaren oud is. Hierdoor kunnen ze niet helemaal het effect van nu beschrijven. Bovendien zijn vragenlijsten een momentopname en daarbij: hoe correct kunnen jongeren hun tijd op social media bijhouden? De onderzoekers vragen dan ook aan verschillende social media kanalen meer data uit de eerste hand vrij te geven.

Positiviteit

De onderzoekers willen met het onderzoek de paniek die er tegenwoordig heerst rondom het effect van social media verminderen. Ze willen de positieve kanten belichten, want dat is ook nodig vinden zij. Ik ben benieuwd wat jullie mening is over social media en de invloed die het (wellicht) heeft. Ik lees het graag in jullie comments!

Bron: PNAS


 

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi en ik ben psychologe en daarnaast ben ik blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

10 artikelen

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.