Jonge reporters

Basis leggen

De basis voor een gezond leven wordt volgens de onderzoekers gelegd wanneer kinderen tussen de twee en zes jaar zijn. Een periode waarin ouders en voorscholen een belangrijke rol spelen wat betreft de voeding en beweging van het kind. Om deze reden ontwikkelden Peter Weijs, hoogleraar Voeding en Beweging aan het Amsterdam UMC samen met promovendus Nicole Toussaint een leefstijl-interventieprogramma voor voorscholen.

Focus op beweging én begeleiding

De interventie, die zowel de focus op het kind legt als op de betrokken volwassenen, bestaat ten eerste uit het herindelen van de speelpleinen. De peuterleidsters verdelen het speelplein in meerdere zones waarbinnen de kinderen uit verschillende (avontuurlijke) activiteiten kunnen kiezen. Zo bepalen de kinderen zelf hoe ze willen spelen en lopen ze elkaar hierbij niet in de weg. Ten tweede krijgen de leidsters workshops aangeboden waarin ze meer leren over een gezonde leefstijl, voorbeeldgedrag en het belang van beweging voor peuters.

Veelbelovend

De eerste resultaten lijken veelbelovend. Kinderen gebruiken meer verschillende spiergroepen bij het spelen en de leidsters geven aan zich bewuster te zijn van gezond leven en de voorbeeldrol die zij hebben. Concreet verschil in gewicht is er nog niet. Weijs verwacht hier pas over een paar jaar positieve veranderingen in te zien aangezien het om een gedragsverandering gaat en zoiets kost nu eenmaal tijd.

Bron: de Volkskrant

name authore here

Redactie bij MEES

De redactie van bij MEES schrijft wekelijks nieuwsartikelen die voor jou als jeugdhulpprofessional van toegevoegde waarde zijn. Heb je tips? Dan zien wij deze natuurlijk graag verschijnen! Mail ons op kom@bijmees.nl.

  75 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.