Jongetje op potje

Tien tips die je altijd kunt geven

 1. Neem de tijd. Natuurlijk zijn er kinderen die van de ene op de andere dag volledig zindelijk zijn. Ik ken die verhalen ook. Maar de meeste kinderen, en dat is normaal, hebben een tijdje nodig. In de richtlijn Zindelijkheid van de JGZ noemen ze een minimum van drie maanden. En dat lijkt mij al vrij snel.
 2. Mijn supervisor, expert op het gebied van poep en plas, zei altijd: 'Ik begin nooit aan zindelijkheidsbehandelingen in december. Veel te druk en te spannend.' Dat hou ik ook aan voor zindelijkheidstrainingen. Begin in een rustige periode, als het kind en jijzelf alle tijd hebben. En begin ruim voor het vierde jaar. De druk dat een kind zindelijk móet zijn voor het naar school mag, is niet wenselijk.
 3. Ontspannen zitten op de wc, met de voeten ondersteund, is belangrijk. Dus jongetjes zittend en niet staand laten plassen, anders plassen ze hun blaas niet voldoende leeg. Je kunt een toiletbrilverkleiner gebruiken en een opstapje (krukje).
 4. Laat het kind niet een eeuwigheid op de wc zitten als er niets komt. Op het toilet plas of poep je. Het is geen verlengstuk van de bank, waar je ontspant, leest of op de tablet zit.
 5. Laat kinderen niet persen bij plassen. Een leuke tip is om een fluitje of ballon neer te leggen in de wc. Als je daarop blaast, kun je niet tegelijkertijd persen.
 6. Ik hoor vaak dat kinderen niet op de wc (willen) poepen maar zich terugtrekken op een rustig plekje of opeens heel stil zijn. Vaak weten ouders precies wanneer hun kind aan het poepen is. Zet hen op dat moment met luier aan op het potje of het toilet, zodat ze langzaam kunnen wennen.
 7. Laat een kind voldoende drinken. Een kind van acht jaar moet bijvoorbeeld zo’n zeven of acht glazen per dag drinken. Wanneer je goed drinkt, kun je de seintjes van de blaas goed leren aanvoelen. ’s Avonds kan een kind prima nog wat drinken, maar maak het niet te gek. Een kop thee of glas water is geen probleem, vier glazen zijn een beetje te veel.
 8. Overdag niet voldoende plassen maakt dat je ’s nachts meer plast. En als je weinig plast, oefen je minder met het aanvoelen van de seintjes uit je blaas. Gemiddeld plassen mensen zo’n zes keer per dag. Zorg ervoor dat een kind op de dag voldoende naar het toilet gaat, houd bijvoorbeeld een lijstje bij.
 9. Veel kinderen, vooral degenen die intens leven, gaan zo op in hun spel dat ze aandrangsignalen niet voelen. Of ze willen hun spel niet onderbreken voor een wc-bezoekje, want dan mis je mogelijk iets superleuks! Laat hen altijd even plassen voordat ze gaan spelen of spreek vaste momenten af dat ze moeten plassen om discussie tussentijds te voorkomen.
 10. In onze praktijk zie ik vaak dat kinderen (tijdelijk) onzindelijk zijn na de geboorte van een broertje of zusje, als ze voor het eerst naar school gaan of in de drukke decembermaand. Dat is heel normaal. Maak je geen zorgen over een tijdelijke terugval. Pak de draad gewoon weer op als de rust is wedergekeerd.

Suggesties?

Heb jij nog goede tips voor hulpverleners of ouders? Laat ze hieronder in een reactie weten. In mijn volgende artikel meer over bed-en-broekplassen.  

name authore here

Geerte Vijverberg

Ik hou ervan als het lekker duidelijk is. Simpel als het kan, zodat je denkt: dat klinkt logisch! Daarom ben ik ook cognitief gedragstherapeut. Ik vind het leuk met ouders en kinderen te zoeken naar oplossingen die voor...

  13 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Broek-en-bedplassen

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.