Time Tracker

Vakantie: even geen race tegen de klok  

Ik vind het fijn dat de dagelijkse race tegen de klok om de kinderen op tijd naar de opvang en school te krijgen en zelf om 8.45 uur op werk te verschijnen, in de vakantie even niet bestaat. Dan lijkt tijd even helemaal geen rol te spelen. We genieten hiervan tot het laatste weekend van de herfstvakantie. Want dan gaat de wintertijd in en voelen we ons (vooral de kinderen) ineens een beetje ontregeld. Niet voor niets is het wel of niet afschaffen van deze verandering van tijd nu een hot maatschappelijk vraagstuk.

Opvoeden en tijd

Opvoeden hangt voortdurend samen met tijd. 'Liggen de kinderen op tijd in bed?' 'Hoe laat start het ochtendritueel?' 'Opschieten, anders komen we nog te laat!’ Ook beeldschermtijd is tegenwoordig voor veel kinderen een vast gegeven. Hoe ziet de dag(structuur) eruit? Bij ons is het na de lunch altijd ‘uitrusttijd’: zelf op je kamer even tot rust komen met een boekje of zelfstandig spelen. Voor opvoedsituaties waarin tijd een belangrijke rol speelt, kan de Time Tracker uitkomst bieden.  

Wat is de Time Tracker?

De Time Tracker bestaat uit drie kleuren en heeft drie functies: een klok, een persoonlijk ingestelde timer en een automatische timer. Je kunt zelf inschatten welke functie het beste past wanneer je dit hulpmiddel inzet. Je kunt hem voor zowel korte tijd (seconden en minuten) als hele dagdelen instellen. Bij de automatische timer springt het groene licht aan, na 80 procent van de tijd het oranje licht en de laatste 15 procent brandt het rode licht. De Time Tracker is ontwikkeld om de tijdmanagementvaardigheden van kinderen aan te moedigen. Je vindt op deze site een uitgebreide beschrijving hoe je het kunt gebruiken.

Toepasbaarheid van de Time Tracker

Wanneer komt de Time Tracker goed van pas? Hieronder een aantal ideeën.

 • Kinderen hebben zicht op de resterende tijd en weten precies wanneer de tijd voorbij is. Handig als zij bijvoorbeeld zelf in bad gaan, een taak of huiswerkopdracht doen of zich een moment op de dag zelf moeten vermaken.   
 • Het ondersteunt kinderen in de overgang van de ene naar de andere activiteit. Denk bijvoorbeeld aan (1-op-1) ondersteuning in de klas of in de thuissituatie. 
 • Het geeft kinderen, maar ook jongeren, tijdens het maken van huiswerk of een dagelijkse taak structuur. Je kunt een pauzemoment inlassen (groen: aan de slag, oranje: korte pauze, rood: echt weer tijd om verder te gaan met de schooltaak).
 • Voor ouders kan de Time Tracker nuttig zijn bij verschillende momenten op de dag, bijvoorbeeld bij het aankleden in de ochtend, douchen of opruimen.
 • Tijdens coaching of groepsactiviteiten is de Time Tracker ook goed inzetbaar

Waarom spreekt het kinderen aan? 

Mijn eigen kinderen noemen de Time Tracker ‘de vuurtoren’ of ‘het stoplicht’. De kleuren bieden kinderen houvast in hoelang een activiteit nog duurt of wanneer zij met iets anders mogen starten. Aan de hand van de kleur kunnen zij inschatten of er nog tijd is om door te spelen of een taak af te maken. Naast de visuele ondersteuning kan er ook een geluid ingesteld worden voor een herinnering  van de resterende tijd. Mijn kinderen vinden het fijn dat zij kunnen zien wanneer het zelf spelen over gaat naar samen spelen, doordat de kleur verandert. 

Tip voor gebruik 

Ik raad je aan om eerst in alle rust de Engelse handleiding goed te lezen voor de juiste instellingen. Als je na het instellen eenmaal op start hebt gedrukt, kun je de tijd niet meer aanpassen. Het is wel mogelijk de Time Tracker te resetten door met een satéprikker op een klein knopje te drukken. Probeer het dus een aantal keer uit voordat je het bijvoorbeeld in de klas gebruikt. 

Time Tracker versus Time Timer 

De Time Tracker geeft kinderen houvast in hoelang zij een activiteit doen. Echter, het is door de drie kleuren voor hen niet zichtbaar hoelang ze zullen branden. Als je de Time Tracker vergelijkt met de Time Timer, dan ziet het kind bij de Time Timer het rode tijdsvlak verminderen, waardoor het voor het kind duidelijk is dat hij steeds minder tijd heeft. Deze Time Timers worden veelal ingezet in het (speciaal) onderwijs en bij gezinnen thuis. Omdat het bij de Time Tracker niet duidelijk is hoelang elke kleur zal branden, kan het kind verrast worden door het geluidje dat afgaat tussen twee kleuren in. Naar mijn idee is de Time Tracker dus meer een handige tool voor de globale tijdsaanduiding (‘je mag nu tien minuten op je kamer zelfstandig spelen, dus tot het rode lampje uitgaat') dan dat kinderen zien en ervaren hoelang tien minuten daadwerkelijk duren en hoe deze tijdsperiode voorbij gaat.   

‘Mama, zullen we het stoplicht aandoen’?

Nu we de Time Tracker een aantal keer hebben gebruikt, vragen mijn kinderen regelmatig of ik ‘het stoplicht’ aanzet. Het is leuk te zien dat het mijn kinderen toch een stukje houvast geeft in hun tijdsbeleving. Ik ben benieuwd op welke momenten jullie de Time Tracker inzetten en wat jullie ervaringen zijn? Laat het weten in een reactie onder mijn blog.

‘Mama, als ik nu ga slapen, is het dan straks morgen?’

Time Tracker als stoplicht

name authore here

Mayke Hugens

In mijn werk als zorgcoördinator ontmoet ik veel verschillende kinderen, jongeren en ouders. Vanuit mijn achtergrond als orthopedagoog en creatief therapeut en als moeder van drie jonge kinderen (jongenstweeling en do...

  7 artikelen

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.