tekening gezin door Sterre

Sterre is een vrolijk zevenjarig meisje met halflang blond haar. Ze is aan het wisselen en heeft een gat op de plaats van haar voortand. Sterre heeft een hippe jurk in Ibiza-stijl aan en loopt op slippers. Ze wiebelt op haar stoel tijdens het praten en lacht veel.

Met wie woon je samen?

‘Ik woon samen met papa, mama en Valentijn. Gino en Carmen wonen de helft van de week bij ons. Meestal is het rustig bij ons thuis. Maar als iedereen er is, gaat iedereen vragen aan me stellen, dan vind ik het wel een beetje te druk.‘

Zijn je ouders streng of juist makkelijk?

‘Ze zijn meer makkelijk. Papa kan wel boos worden als we niet meteen achter de ipad vandaan komen. Van mama mag meestal meer. Maar als ik een snoepje wil, ga ik wel naar papa. Van hem mag het altijd.’

Welke regels hebben jullie thuis?

'We hebben niet veel regels. Eigenlijk helemaal geen. Oh ja, niet te lang op de tablet. Ik denk dat die er is, omdat het niet goed voor je ogen is. Ik houd me er altijd goed aan en ga er meteen vanaf als papa dat vraagt.'

Hoe verloopt het avondeten bij jullie?

'We eten vaak lekkere dingen. Ik mag eten wat ik wil. Het liefste eet ik friet of de spaghetti van oma. We praten aan tafel om de beurt. We gaan dan van hoog naar laag. Eerst papa en mama, dan Valentijn en dan ik. Als iemand praat, moeten de anderen daarnaar luisteren.'

Hoe gaat het bij jullie als je naar bed moet?

'Meestal zeggen papa en mama dat ik naar bed moet. Ik ga dan zelf naar boven, poets m'n tanden en kleed me uit. Ik lees altijd nog zelf voordat ik ga slapen. Nu lees ik een moppenboek. Daar moet ik altijd hard om lachen. Papa of mama komt dan nog een kus brengen en dan ga ik slapen.'

Waar zijn je ouders goed in? Vind je ook iets niet leuk?

'Ze zijn allebei goed in rekenen. Papa is goed in boodschappen doen. Hij pakt altijd lekkere dingen. Mama is lief. Ik vind alles leuk aan m’n ouders.'

Wat vind je leuk om alleen te doen met papa en met mama?

'Boodschappen doen is leuk met papa. Ik mag dan altijd lekkere dingen kiezen. Met mama is het leuk om samen te tekenen. Mama kan heel mooi tekenen. We maken dan samen een kleurplaat en kleuren om de beurt een stukje.'

Wat vind je leuk om met je broer te doen?

'Ik vind het leuk om samen met hem op de Playstation te spelen. Soms krijgen we wel ruzie. Bijvoorbeeld over of je beter eerste of tweede kunt zijn. Soms lossen we het zelf op. Soms helpen papa en mama en dan zeggen ze 'stop.' Papa en mama vinden het altijd heel leuk als ik gezellig aan het spelen ben met Valentijn.'

Wat vind je leuk om te doen met je familie?

'Bootje varen met zijn allen vind ik het leukst. Dat hebben we pas gedaan met andere kinderen. We gingen onderweg ook zwemmen in de zee.'

Mijn kijk

Sterre is zeven jaar. Je merkt dat ze nog concreet georiënteerd is en daardoor vragen letterlijk opvat. Over haar ouders denkt ze nog zwart-wit en in positieve eigenschappen; papa is goed in boodschappen doen, mama is lief. Dit zie je bij jongere kinderen. Ouders staan (nog) op een voetstuk en er is nog geen genuanceerder beeld waarbij ouders positieve én negatieve eigenschappen hebben. Ook lopen werkelijkheid en fantasie soms nog door elkaar. Sterre vertelt over zwemmen in de zee, in werkelijkheid was het zwemmen in de plaatselijke rivier.

Benieuwd wat de visie is van de ouders van Sterre op opvoeden? Je leest het in het interview dat ik met hen had.

Als onze kinderen iets moeten doen, gaan we niet eindeloos in discussie

Tom
name authore here

Geerte Vijverberg

Ik hou ervan als het lekker duidelijk is. Simpel als het kan, zodat je denkt: dat klinkt logisch! Daarom ben ik ook cognitief gedragstherapeut. Ik vind het leuk met ouders en kinderen te zoeken naar oplossingen die voor...

  9 artikelen

  Gerelateerde blogs

  Autisme en 'de gatenkaas'

  Reacties (0)

  name authore here
  `

  E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.

  Cookies: Deze website maakt gebruik van cookies: Accepteren Weigeren