vrouw kijkt naar scherm

Praten helpt

Uit veel onderzoeken is wel gebleken dat praten lijkt te helpen - vooral onder begeleiding van een gediplomeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Maar therapie is duur, lastig en vaak moeilijk te benaderen. Een recente schatting suggereert dat van de ongeveer een op de vijf Amerikanen die een psychische aandoening hebben, bijna twee derde minstens een jaar zonder behandeling is geweest.

Digitaal tijdperk

In ons huidige digitale tijdperk zijn er verschillende benaderingen voor het probleem in Silicon Valley-stijl naar voren gekomen: er zijn apps die het traditionele psychiatrische kantoor vervangen door sms'en en chatrooms waar het mogelijk is problemen online anoniem te bespreken.

Woebot

Een van deze op technologie gebaseerde behandelingen is Woebot, een kunstmatig intelligente chatbot (en recent gelanceerde app) die de principes van cognitieve gedragstherapie of CGT gebruikt - een van de meest onderzochte klinische benaderingen voor de behandeling van depressie. Woebot is ontworpen om mensen te helpen omgaan met gevoelens van depressie en angst. Alison Darcy, een klinisch psycholoog aan de Stanford University, creëerde Woebot op basis van cognitieve gedragstherapie, die mensen aanmoedigt om te onderzoeken hoe ze reageren op uitdagende situaties. Woebot is geen vervanging voor een persoonlijke therapeut, zegt Darcy, noch zal het je helpen er een te vinden. In plaats daarvan maakt de tool deel uit van een breder scala aan benaderingen van geestelijke gezondheid. Het is fundamenteel anders dan elke andere vorm van therapie.

Chatten in CGT-stijl: voor iedereen

De klassieke manier van feedback geven wordt in de stijl van CGT (cognitieve gedragstherapie) gedaan. Op deze manier kan Woebot therapie leveren in de vorm van chatberichten. Verschillende therapeuten die niet bij de app betrokken waren, vertelden dat CGT zich kan lenen voor online therapie aan verschillende soorten mensen. ‘CGT-vaardigheden zijn vaardigheden die iedereen kan gebruiken,’ vertelde Nancy Liu, een assistent-klinisch professor in de klinische psychologie aan de Universiteit van Californië in Berkeley. 

Even effectief als persoonlijke CGT

Een recent overzicht van studies, gepubliceerd in het tijdschrift World Psychiatry, vergeleek mensen die online CGT-behandeling kregen, met degenen die het persoonlijk ontvingen. De twee manieren van therapie bleken even effectief te zijn. Darcy zei dat een reden hiervoor zou kunnen zijn dat CGT zich richt op het heden in plaats van op het verleden. In plaats van met Woebot te praten over langdurend relatieproblematiek, praat je misschien over een recent conflict op het werk of een ruzie met een vriend. ‘Een uitgangspunt van CGT is dat het niet de dingen zijn die ons overkomen, het is hoe we erop reageren,’ zei Darcy. Het chatten met Woebot moet voelen als een gesprek, maar voor veel gebruikers voelde het meer aan als een spel waarin elke interactie een kleine kern van wijsheid opleverde die Woebot later herinnerde en bewaarde.

Veelvuldig getest

Voordat Woebot werd gelanceerd, testten Darcy en haar team een ​​vroege versie van de tool op 70 studenten die symptomen van depressie hadden gemeld. De resultaten van die studie, gepubliceerd in april in het Journal of Medical Internet Research, Mental Health, waren veelbelovend. De studenten werden opgesplitst in twee groepen. De ene kreeg de opdracht om gedurende twee weken met Woebot te chatten, terwijl de andere de opdracht kreeg een e-boek over depressie te lezen. De studenten die Woebot gebruikten, zeiden dat ze een significante vermindering van hun depressieve symptomen zagen, in tegenstelling tot de studenten die het e-book hadden gelezen. 

Voordelen

Een duidelijk voordeel van Woebot is dat het constant beschikbaar is op je smartphone. De app kan bijvoorbeeld gebruikt worden op tijden wanneer je geen toegang hebt tot een therapeut. Bijvoorbeeld 's nachts of op vakantie. Maar de app kan ook nuttig zijn voor anderen. De app kan mensen in afgelegen gebieden helpen waar geen toegang is tot traditionele therapie of individuen die al in therapie zijn maar wat extra hulp willen. ‘Het leuke van zoiets als Woebot is dat je het kunt gebruiken op momenten die goed voor jou uitkomen. Via je eigen telefoon.’ Het hoort allemaal bij een nieuw scala van digitale therapie, waar de therapeuten met wie ik sprak tegelijkertijd enthousiast en voorzichtig over waren. ‘De Woebot-ervaring komt niet overeen met wat we weten van een mens-tot-computer relatie, en het komt ook niet overeen met wat we weten van een mens-tot-mens relatie,’ vertelt Darcy. ‘Het lijkt iets in het midden te zijn.’

Toekomst

De toekomst van de Woebot en andere digitale therapievormen lijkt veelbelovend. Het zou veel mensen kunnen helpen. Hoe denk jij erover? Heb jij wel eens een digitale therapievorm geprobeerd? Ik lees het graag terug in de comments.

name authore here

Menakshi Ramdhan

Hi! Mijn naam is Menakshi en ik ben psychologe en daarnaast ben ik blogger bijMEES. Ik schrijf graag artikelen over leuke innovaties en projecten voor kinderen en jongeren. Ik lees graag jullie reacties onder mijn blogs!

10 artikelen

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

name authore here
`

E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.