Inhoud

Dit boek legt goed uit wat onzindelijkheid voor ontlasting precies is en hoe obstipatie hiermee samenhangt. Obstipatie is namelijk bij 80% van encopresis (Herhaaldelijk produceren van ontlasting op verkeerde plaatsen anders dan het toilet) de achterliggende oorzaak!

De auteurs benaderen het probleem multidisciplinair, dus zowel vanuit medisch als psychologisch oogpunt. Je leest hoe de kinderarts tot een diagnose komt en wat je als gedragsdeskundige kunt vragen om tot de kern van het probleem te komen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de verschillende vormen van aanpak en de diverse behandelingen.

Beide auteurs spreken vanuit een jarenlange praktijkervaring. Het boek staat vol met ervaringsverhalen van kinderen en ouders, hierdoor gaat de materie echt leven en wordt duidelijker hoe dit probleem zich kan uiten en wat gevolgen kunnen zijn.

Voor wie ?

Het boek is bruikbaar voor iedereen die werkt met kinderen die moeite hebben om zindelijk te worden wat betreft ontlasting. Er staan diverse oefeningen in en het boek staat boordevol met tips en adviezen. Ondanks dat encopresis een serieus onderwerp is, is er ook genoeg ruimte humor. Bijvoorbeeld over het oefenen op het toilet ná een maaltijd schrijven ze; ‘eerst laden, dan lossen’. Kortom; zowel (gedrags)therapeuten als ouders halen genoeg informatie uit dit boek om mee aan de slag te gaan. De auteurs schrijven duidelijk, leggen jargon helder uit en geven veel praktijkvoorbeelden.

Handig om te weten

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ook deze blogs;

Tien tips bij zindelijkheid

Zindelijkheidstraining: hoe pak je dat aan?

Poepen en plassen; wat is eigenlijk normaal?

Als poepen niet gewoon gaat
  • Auteur(s): Els van Everdingen - Faasen en Michael Groeneweg
  • Uitgeverij: Mension
  • Publicatiejaar: 2005
  • € 30,00
  • Verkoop door: