Verhaal

Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter, een man die na het verlies van zijn vrouw in diepe rouw is. Lampje doet heel erg haar best hem te helpen maar op een dag vergeet ze iets belangrijks en gaat het helemaal mis. Ze wordt weggehaald bij haar vader en moet alleen in een huis gaan wonen waar ook een monster woont. Of zit het anders?

Thematiek

Lampje gaat over grote thema’s als de dood, verlating, parentificatie en verdriet. Anders dan in de meeste kinderboeken heeft het verhaal geen duidelijk moraal of uitgesproken goede of foute figuren. En dat is nu precies het mooie eraan. Het laat wat aan de verbeelding over en stemt tot nadenken. Daarom wordt dit boek misschien nog wel meer verkocht aan volwassenen dan de oorspronkelijke doelgroep: kinderen vanaf een jaar of tien. Gebruik dit boek om jezelf onder te dompelen in het prachtige verhaal. Adviseer het aan ouders om met hun kinderen te lezen of om in gesprek te gaan over emoties en de thema’s uit het verhaal. Laat kinderen het lezen, juist ook die een beetje anders zijn dan gemiddeld, zodat ze zien dat ze tot meer in staat zijn dan dat ze vaak denken.

Feitjes

Lampje heeft al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Griffel 2018 en de Woutertje Pieterse prijs voor het beste jeugdboek. En een leuk feitje: Annet Schaap is van oorsprong illustratrice. Ze heeft meer dan 200 kinderboeken van illustraties voorzien. Zo verzorgde zij de tekeningen voor de bekende ‘Hoe overleef ik...’- reeks van Francine Oomen.

Meer lezen

Lees hier het interview met Annet Schaap over het ontstaan van dit boek en de thematiek.

Lampje
  • Auteur(s): Annet Schaap
  • Uitgeverij: Singel Uitgeverijen
  • Publicatiejaar: 2017
  • Leeftijd: 10 - 99 jaar
  • Taal: Nederlands
  • € 17,50
  • Verkoop door: